Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: “Μας δουλεύουν!”

Η Κούλα Αρμουτίδου δεν έκρυψε την αγανάκτησή της από όσα (δεν) είπε η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα

Καλεσμένοι της εκπομπής “Καλύτερα δε γίνεται!” της Ναταλίας Γερμανού βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 4/12 η Κούλα Αρμουτίδου και ο Γιάννης Τοπαλούδης, γονείς της αδικοχαμένης Ελένης που πριν από τέσσερα χρόνια είχε πέσει θύμα βιασμού από δύο νεαρούς άνδρες στη Ρόδο, οι οποίοι εν τέλει τη σκότωσαν, ρίπτοντας μάλιστα το αναίσθητο σώμα της στη θάλασσα (και ενώ η 21χρονη ήταν ακόμη ζωντανή).

Όπως είναι γνωστό για τη φρικτή δολοφονία της φοιτήτριας από το Διδυμότειχο έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως, αλλά και στο Εφετείο δύο νεαροί άνδρες, κάτοικοι της Ρόδου και μάλιστα με την ανώτερη των ποινών (ισόβια και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη), αλλά τώρα προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο ζητώντας βελτιστοποίηση των ποινών τους. Για την οικογένεια της αδικοχαμένης Ελένης, η παράσταση στον Άρειο Πάγο κοστίζει τουλάχιστον 6.000 € (χωρίς τα μεταφορικά έξοδα στην Αθήνα και χωρίς την αμοιβή των δικηγόρων) και αυτό είναι ένα έξοδο που δεν μπορούν να υποστηρίξουν καθώς έχουν παραστεί σε πάνω από 20 δίκες έως τώρα. “Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς το πώς νιώθαμε εμείς όταν μετακινούμασταν; Δεκαφτά δίκες έγιναν, πρωτοδίκως. Εφτά στο Εφετείο. Αυτό σημαίνει ότι η μία δίκη από την άλλη απείχε μέρες, μέρες, μέρες. Κι εγώ ήμουν αναγκασμένη να παίρνω το αμάξι με τον Γιάννη και να διασχίζω όλη την Ελλάδα για να βρεθώ στην πρωτεύουσα“, είπε συγεκριμένα η κα Αρμουτίδου, που μαζί με τον σύζυγό της ζητούν να διορθωθεί η αδικία που θέλει τα θύματα ή τους γονείς θυμάτων σε γυναικοκτονίες, τροχαία δυστυχήματα κ.α. να μην υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος.

“Υπάρχει η νομική υποστήριξη των δολοφόνων καταγεγραμμένη – αυτοί μπορούν να έχουν δικηγόρους, ενώ η οικογένεια του θύματος δεν έχει τίποτε. Και αναγκάζεται και στο δικαστήριο πρώτου βαθμού και στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, να ψάχνεται για να βρίσκει 6.000 και 6.000 και 6.000 (ευρώ) και δεν είναι μόνο αυτά”, σημειώνει η κα Αρμουτίδου, που μαζί με το σύζυγό της και γονείς άλλων παιδιών-θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, ζητούν την δημιουργία ενός “Ταμείου Αλληλοβοήθειας Θυμάτων” το οποίο να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα.

Αυτό το αίτημά τους, τούς οδήγησε στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, στην οποία παρενέβη και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, η οποία όμως δεν είχε ξεκάθαρες απαντήσεις, αν και έδειξε συγκατάβαση. Παρά ταύτα, όταν ρωτήθηκε από την κα Αρμουτίδου, αν τα έξοδα της προσφυγής που θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 13/12 θα καλυφθούν από το κράτος, η υφυπουργός δεν απάντησε ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα η μητέρα της Ελένης να αποχωρήσει από την εκπομπή, εμφανώς αγανακτισμένη:

Κούλα Αρμουτίδου: Δεν επαιτώ, θέλω τη χαμένη μου αξιοπρέπεια

Εν τω μεταξύ, η κα Αρμουτίδου, όπως και ο σύζυγός της, διευκρίνισαν στον αέρα της εκπομπής, ότι ο λόγος που έδωσαν έκταση στο θέμα των δικαστικών εξόδων δεν είναι για να ζητήσουν συγκέντρωση χρημάτων από τον κόσμο, αλλά για να καταδείξουν ότι στον ποινικό κώδικα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά και γιατί θέλουν να πιέσουν ώστε να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους γονείς ή/και τα θύματα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταθούν νομικά απέναντι στους κακοποιητές τους.