Αστυνομικοί διεκδικούν το δικαίωμα να εργάζονται με γένια

Με βασική πεποίθηση ότι “ο καλός Αστυνομικός δε φαίνεται από το ξύρισμα, τα σκουλαρίκια και τα τατουάζ”, η ‘Δράση Αστυνομικών για τα δικαιώματα του Ανθρώπου’ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας την κατάργηση/αλλαγή του κανονισμού που επιβάλλει στους άνδρες αστυνομικούς το τακτικό ξύρισμα και τους απαγορεύει να φέρουν γενειάδα.

Η τριχοφυΐα στους άνδρες αποτελεί δευτερογενές χαρακτηριστικό φύλου και ως εκ τούτου εγγενές στοιχείο της προσωπικότητας τους. Οι χαρακτηρισμοί ως αναξιοπρεπή συμπεριφορά και αντικανονικό της στολής σε όποιον δεν επιθυμεί να ξυριστεί και αφήνει γένια αντιβαίνουν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όπως ορίζει το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Επίσης, ο κανονισμός παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω χαρακτηριστικών φύλου όπως ορίζεται από το Ν. 4443/2016 καθώς ο άντρας Αστυνομικός τυγχάνει λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με κάποιο άτομο σε ανάλογη περίπτωση και το θέτει σε μειονεκτική θέση λόγω χαρακτηριστικών φύλου“, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της “Δράσης” η οποία μάλιστα καλεί όποιον/α Αστυνομικό επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της.

Πιο συγκεκριμένα, επί του ζητήματος, η “Δράση” υιοθέτησε το αίτημα ενός Αστυνομικού περί άρσης του υποχρεωτικού ξυρίσματος, και οργανώνει την προσφυγή, την οποία θα υποστηρίξει ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος.