Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τον φρικιαστικό θάνατο της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, η οποία μόλις στα 21 της χρόνια είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εν τέλει δολοφονίας από δύο νεαρούς άνδρες στη Ρόδο, όπου σπούδαζε. Η ιστορία της άτυχης φοιτήτριας από το Διδυμότειχο είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, καθώς όπως είχε τελικώς αποκαλυφθεί μία συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον έναν εκ των δύο δραστών είχε καταλήξει στον φρικτό βασανισμό της, στη σεξουαλική της κακοποίηση και την ρίψη του σώματος της στη θάλασσα, παρά το γεγονός μάλιστα ότι αν και βαρύτατατα κακοποιημένη, είχε ακόμα τις αισθήσεις της. Ειδικά αυτή η τελευταία λεπτομέρεια του εγκλήματος, προκαλεί ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το αν θα ήταν τελικώς κατορθωτό να είχε επιβιώσει εάν αντί για την ερημική παραλία, είχε μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο.

Ως δράστες της δολοφονίας, της κακοποίησης και του βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί δύο νεαροί άνδρες, ο Μανώλης Κούκουρας και ο Αλέξανδρος Λούτσαϊ σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά.

Το σύμβολο Ελένη Τοπαλούδη

Η Ελένη Τοπαλούδη ανάχθηκε σε σύμβολο ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση και η υπόθεσή της σχεδόν εδραίωσε τον όρο “γυναικοκτονία” στην δημόσια συζήτηση, ενώ οι γονείς της Γιάννης Τοπαλούδης και Κούλα Αρμουτίδου δρουν πλέον ακτιβιστικά ζητώντας την αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιου είδους εγκλήματα με βασικό μότο “καμία άλλη Ελένη”.

Τόσο ο κος Τοπαλούδης, όσο και η κα Αρμουτίδου έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί στα ΜΜΕ απευθύνοντας εκκλήσεις προς την πολιτεία ενώ έχουν κάνει σειρά συναντήσεων προτάσσοντας το αίτημά τους και όπως έχουν δηλώσει αυτός είναι ένας αγώνας που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν.

Πρόσφατα μάλιστα, στο Διδυμότειχο, τη γενέτειρα πόλη της Ελένης, ένας δρόμος απέκτησε το όνομά της, ενώ αναρτήθηκε και ένα συμβολικό μνημείο για να θυμίζει σε όλους τη μνήμη τους, αλλά και προς ευαισθητοποίηση για την αποφυγή αντίστοιχων εγκλημάτων στο μέλλον.