Νορβηγική ΜΚΟ για πρόσφυγες «καταδικάζει» την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών – Τι απαντά η Αθήνα

«Γεμίζοντας τα [ελληνικά] νησιά με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως πρόκληση ειδικά εφόσον συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947». Αυτό είναι ένα tweet που έκανε η νορβηγική ΜΚΟ «Aegean Boat Report», η οποία παρακολουθεί και μοιράζεται δεδομένα σχετικά με την κίνηση μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο.

Η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία έχει προκαλέσει νέα διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η Τουρκία λέει ότι η κίνηση είναι αντίθετη με τις συνθήκες που αναφέρονται παραπάνω.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα λέει ότι είναι θεμιτό δεδομένου του «casus belli» (απειλή πολέμου). Σε αυτή την περίπτωση, το casus belli σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς διατηρεί το δικαίωμα να το κάνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο.

Το εν λόγω tweet προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του ότι πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική θέση στη διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η EURACTIV επικοινώνησε με την ΜΚΟ και ρώτησε εάν τέτοιου είδους σχόλια αποτελούν μέρος της αποστολής της ΜΚΟ.

Ο Tommy Olsen από την Aegean Boat Report παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί να φαίνεται «περίεργο» για μια ΜΚΟ που ασχολείται με τα «βάναυσα, βάρβαρα και φυσικά εντελώς παράνομα pushbacks της ελληνικής κυβέρνησης».

«Οι επιθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Τουρκία είναι φυσικά δική της υπόθεση και κανονικά δεν θα σχολιάζαμε. Όμως τους τελευταίους μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζονται όλο και περισσότερο ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ‘εργαλειοποιήσει’ τους πρόσφυγες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις δημόσιες επιθέσεις εναντίον αυτής της κυβέρνησης με άλλους τρόπους».

Τόνισε ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, διότι, ως αποτέλεσμα, «κάθε νέα επίθεση στην τουρκική κυβέρνηση μετατρέπεται σε επίθεση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν ασφαλή μέρη για να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν, που είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων ως ανθρώπινα όντα. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει «εργαλειοποιήσει» με αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες».

«Αυξάνει επίσης την ένταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις νέες αφίξεις στα νησιά αυτά. Αυτό δεν σχετίζεται απλώς, αλλά είναι κεντρικό, με τον ρόλο μας ως ΜΚΟ».

«Σε αυτό το πλαίσιο, και για τον λόγο αυτό, θεωρήσαμε ότι ήταν ουσιαστικά σημαντικό και άμεσα συνδεδεμένο με το έργο μας, να απαντήσουμε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν προκαλεί την Τουρκία» και «έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο», είπε.

«Δεν απαντήσαμε με ιδιαίτερο θυμό ή δυσαρέσκεια. Απλώς επισημάναμε το απλό γεγονός ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση και παραδέχτηκε ότι κάνει, σίγουρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προκλητική, κυρίως επειδή είναι απολύτως σε άμεση παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947», πρόσθεσε.

«Στην πραγματικότητα παραβιάζουν νόμους που υπέγραψε το ελληνικό κράτος. Όπως, πρέπει να επαναλάβουμε, το κάνουν ξυλοκοπώντας, ληστεύοντας, επιθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής) και σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ταξιδεύουν στην ΕΕ».

Τι λέει η Αθήνα

Αρκετές ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για pushbacks στο Αιγαίο, κάτι που η Αθήνα διαψεύδει. Από την πλευρά της, η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία πολλές φορές διευκολύνει τους πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο για να αυξήσει την πολιτική πίεση στην ΕΕ.

Και οι δύο πλευρές έχουν δημοσιεύσει βίντεο που δείχνουν τη βία των λιμενικών αρχών τους εναντίον μεταναστών και προσφύγων σε ένα παιχνίδι κατηγοριών για την κρίσιμη κατάσταση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα άφησε να εννοηθεί στο παρελθόν ότι ορισμένες ΜΚΟ διαδραματίζουν σκιερό ρόλο στην προσφυγική κρίση.

Σε επικοινωνία με την EURACTIV, πηγή από το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης σχολίασε ότι «συνεργαζόμαστε καλά με πολλές ΜΚΟ που υποστηρίζουν αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Πρέπει να διακρίνουμε τέτοιες ΜΚΟ με τις πολύ λίγες που φαίνεται να δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο ανθρώπων για ιδεολογικούς ή οικονομικούς λόγους», είπε η πηγή.

Με πληροφορίες από euractiv.gr