Πρεμιέρα σήμερα για το ναυτιλιακό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη
Σε εφαρμοή τίθεται πλέον το νέο πολυαναμενόμενο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη. Θα πραγματοποιείται από το πλοίο Smyrna di Levante της εταιρείας Levante Ferries, εταιρεία που μέχρι τώρα δραστηριοποιείται στο Ιόνιο. Διαθέτει πέντε πλοία ενώ ενα έκτο θα προστεθεί σύντομα.
“Πρόκειται για μια γραμμή φίλιας” είπε στη σχετική εκδήλωση που έγινε πάνω στο πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Levante Γιώργος Θεοδόσης. “Μια γραμμή φιλίας που φιλοδοξούμε να φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων”.
Για το λόγο αυτό το σχετικό λογότυπο “Γραμμή φιλίας”, γραμμένο στα ελληνικά και τουρκικά, με τις σημαίες των δύο χωρών δεσπόζει στις δυο πλευρές του πλοίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που από το 2011 με τον ομόλογο του στην Σμύρνη ξεκίνησαν τις προσπάθειες τους για την δρομολόγηση του συγκεκριμένου δρομολογίου.
Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και τουριστικοί πράκτορες καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση οργανωμένων εκδρομών στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της Levante Ferries Στράτου Απέργη, “το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Χρειάστηκαν προσπάθειες τριών ετών για να ξεπεραστούν όλες οι πολύπλοκες διαδικασίες και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Τα καταφέραμε και τώρα ενώνουμε ακτοπλοϊκώς την Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη, την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ευρώπη με την Ασία. Έχουμε δημιουργήσει ήδη 150 νέες θέσεις εργασίας και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζουμε θα τις διπλασιάσουμε,” είπε ο κ. Απέργης.
Το πλοίο θα πραγματοποιεί τρία δρομολόγια τη βδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, με αναχώρηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 7μμ ενώ από τη Σμύρνη θα αναχωρεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 7μμ επίσης. Το ταξίδι θα διαρκεί δωδεκάμισι ώρες.
Αν και το Smyrna di Levante ναυπηγήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας το 1977, ανακατασκευάστηκε πλήρως και η εντύπωση που δίνει στον επιβάτη είναι ενός ολοκαίνουργιου πλοίου, καθώς ό,τι υπάρχει πλέον πάνω στο Smyrna Di Levante είναι καινούργιο. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 950 επιβάτες και δεκάδες φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα.
Το φθηνότερο εισιτήριο (κατάστρωμα) κοστίζει 81 ευρώ (απλή μετάβαση) και 95 ευρώ με αεροπορικό κάθισμα. Υπάρχουν εκπτώσεις σε εισιτήρια με επιστροφή.