Αυξάνεται κατά τρεις μήνες η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα

Όπως επισημαίνει σε Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «προβλέπεται με σχέδιο η αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές».

Άδεια μητρότητας: Η ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου

«Στο Σ/Ν για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας & την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων προβλέπεται με σχέδιο η αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το νομοσχέδιο δόθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και περιλαμβάνει ρυθμίσεις υλοποίησης του κοινωνικού πακέτου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Άδεια μητρότητας: Τι προβλέπει

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 x 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 x 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Το επίδομα καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).