ΠΓΝΑ: Μια πρωτοποριακή επέμβαση έγινε σε γυναίκα καρκινοπαθή
Την Τρίτη, στα Γενικά Χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνδυασμένη επέμβαση ογκολογικής χειρουργικής και πλαστικής αποκατάστασης για καρκίνο μαστού.
Μία ασθενής 26 ετών με μεταστατικό γονιδιακό καρκίνο μαστού, μετά από προεγχειρητική χημειο-ακτινο-θεραπεία, υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη ολική μαστεκτομή και σύγχρονη, σε ένα χειρουργείο, πλαστική αποκατάσταση μαστών.
Η πολύωρη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από δυο ομάδες χειρουργικές, με τη συνεργασία των:
κ. Ελένης Ι. Ευφραιμίδου, Καθηγήτριας Χειρουργικής, εξειδικευμένης στην χειρουργική μαστού, που υπηρετεί στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική – Διευθυντής ο κ. Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης, Καθηγητής Χειρουργικής ΠΓΝΑ & Πρύτανης ΔΠΘ και
κ. Νικόλαου Παπαδόπουλου, Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής ΔΠΘ & Διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων ΔΠΘ.
Η αντιμετώπιση της ασθενούς υπήρξε ολιστική στο ΠΓΝΑ και αφορά επιπλέον την Ιατρική μέριμνα και συνεργασία:
των Ιατρών της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας ΔΠΘ
των Ιατρών της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΔΠΘ
των Ιατρών του Τμήματος Αναισθησιολογίας ΔΠΘ&ΕΣΥ
των Ιατρών του Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΔΠΘ&ΕΣΥ
των Ιατρών του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής ΔΠΘ &
των Νοσηλευτών των Γενικών Χειρουργείων ΠΓΝΑ
των Νοσηλευτών του Αναισθησιολογικού Τμήματος ΠΓΝΑ
Η επιτυχής έκβαση της επέμβασης, αλλά και η ίδια η διεξαγωγή της συνιστούν ένα υπέρ-αισιόδοξο μήνυμα για τις γυναίκες που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού.
Εν τω μεταξύ, ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και έτσι η πρωτοποριακή επέμβαση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό!