Ο Υπουργός Μετανάστευσης καλεί την Τουρκία να μην επιτρέπει θαλάσσιες αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων

Με ένα μήνυμά του στο Twitter, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καλεί την Τουρκία να μην επιτρέπει τον απόπλου λεμβών με παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο, με αφορμή τα δύο πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στα ελληνικά ύδατα στα Κύθηρα και τη Λέσβο(και έχουν πνιγεί τουλάχιστον 17 άνθρωποι).

Ο κος Μηταράκης, γράφει στην ανάρτήσή του: Urgent call to TR to take immediate action to prevent all irregular departures due to harsh weather conditions. Already today many lives lost in the Aegean, people are drowning in unseaworthy vessels. EU must act [μετάφραση: Επείγουσα έκκληση προς την Τουρκία να αναλάβει άμεση δράση εμποδίζοντας όλως τις παράνομες αναχωρήσεις (εν. λεμβών) λόγω των καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα, πολλές ζωές χάθηκαν στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε αναξιόπλοα σκάφη. Η Ε.Ε. πρέπει να δράσει]

Οικονόμου: Η Τουρκία φταίει για τα ναυάγια 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μέσω ενός επαγωγικού συλλογισμού, είπε: «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» και ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες».