1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Καφέ!

Την 1η Οκτωβρίου 2022,  όλοι οι λάτρεις του καφέ τιμούν την 8η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ!

Το 2014, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO-International Coffee Organization) κήρυξε την 1η Οκτωβρίου ως ημέρα «εορτασμού της ποικιλομορφίας, της ποιότητας και του πάθους για τον καφέ» και ως «μια ευκαιρία για τους λάτρεις του καφέ να μοιραστούν την αγάπη τους για το ρόφημα και να υποστηρίξουν τα εκατομμύρια των αγροτών, των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από την αρωματική καλλιέργεια».

Η σημερινή ημέρα για το 2022, δηλώνει τη δέσμευση για την ευημερία των καλλιεργητών καφέ και για τη μείωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας καφέ στο περιβάλλον και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τo 2022, τα μέλη και οι συνεργάτες του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO) συνεργάζονται για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία:

-Για να τιμήσουμε όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά για να παρασκευάσουν τα τρία δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ που απολαμβάνουμε καθημερινά σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και άνδρες, που καλλιεργούν, διακινούν, καβουρδίζουν και προσφέρουν καφέ.

-Για να αναγνωρίσουμε ότι η μετατροπή των αποβλήτων σε νέα προϊόντα και οι εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές στον τομέα του καφέ δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες εισοδήματος και απασχόλησης και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Ο ICO και όλα τα μέλη και οι εταίροι του από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, μοιράζονται το ίδιο όραμα:

-Ο τομέας του καφέ αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ανάπτυξη και κινητήρια δύναμη της ευημερίας και της βιωσιμότητας.

-Η παραγωγή και η κατανάλωση του καφέ βοηθά να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισόδημα σε περισσότερες από 60 χώρες παραγωγής καφέ και για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ασχολούνται με τον τομέα του καφέ (για να μην αναφέρουμε την ευτυχία για εκατομμύρια λάτρεις του καφέ!).

-Η δημιουργία και η ανταλλαγή καινοτόμων και κυκλικών λύσεων για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ θα προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, από τον σπόρο έως το φλιτζάνι, τους αγρότες έως τους baristi και τους παραγωγούς έως τους συνειδητοποιημένους μεταποιητές, λιανοπωλητές και καταναλωτές.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που καταναλώνονται ευρέως  στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Ο καφές εμπνέει τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη συζήτηση…

Ο καφές δεν είναι μόνο ο espresso freddo ή ο φραπέ που πίνουμε… Κάθε στάδιο στην επεξεργασία καφέ απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες, βασίζεται σε ταλαντούχους ανθρώπους, έχει το δικό του περιβάλλον και  τη δική του αξία, ακόμη και τον δικό του, μοναδικό ήχο!

cibum.gr