“Σταθμός” παράτυπων μεταναστών το δάσος της Τσίγγλας στο Διδυμότειχο

Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που περιποιεί μεγάλη ντροπή για πολλούς λόγους μοιράζεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και δείχνει ότι το περιαστικό δάσος της Τσίγγλας στο Διδυμότειχο αποτελεί υπνωτήριο και σταθμό διερχόμενων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Από την εικόνα είναι προφανές ότι στο δασάκι καταλύουν προσωρινά, άνθρωποι που διερχόνται τον ποταμό Έβρο και αναζητούν την τύχη τους στην ενδοχώρα της Ελλάδας και εν συνεχεία στην Ευρώπη, ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.

Η εικόνα είναι ενδεικτική του αριθμού των ανθρώπων που διέρχονται παρανόμως και παρατύπως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι ο Έβρος είναι απροσπέλαστος.

Η κυκλοφορία της φωτογραφίας έχει προκαλέσει εκατοντάδες σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που κινούνται σε όλο το φάσμα των διαθέσεων που μπορεί να έχει κάποιος απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα: από άκρως ρατσιστικά έως συμπονετικά προς το ανθρώπινο δράμα.

Σε όποιο σημείο του φάσματος και αν βρίσκεται ο οποιοσδήποτε η πραγματικότητα των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν αλλάζει και ναι μεν είναι σεβαστή η δήλωση της διοίκησης του Δήμου Διδυμοτείχου ότι “θα επέμβει άμεσα στον σημείο αλλά οι δημότες πρέπει να είναι προσεκτικοί ειδικά τις νυχτερινές ώρες”, όμως η μεγάλη εικόνα, φυσικά, δεν θα αλλάξει. Και αυτή είναι που πρέπει να προσέξουν οι ιθύνοντες επικεντρώνοντας στη διαχείριση των ροών με τρόπους νομικά και πολιτισμικά ορθούς και βέβαια σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα.