Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών
Επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο έχει εκπονήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που αυξηθούν οι πιέσεις.
Στο μεταξύ, δύο ημέρες μετά από την συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Βούλγαρο ομόλογο του στην Αλεξανδρούπολη, ανακοινώθηκε «έκτακτη κατάσταση», όπως χαρακτηρίζεται από αξιωματούχους του υπουργείου και στα σύνορα της Τουρκίας με την Βουλγαρία, λόγω των πιέσεων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το σχέδιο «Ακρίτας», προχωράει, όμως υπάρχουν μέσα σε αυτό και εναλλακτικά σχέδια:
Ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι σε απόλυτη εγρήγορση για το που θα πρέπει να βρεθούν αν χρειαστεί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι βρίσκονται δυνάμεις από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε επιφυλακή σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τις κινήσεις της.
Έχουν αυξηθεί οι βραδινές περιπολίες και τρία drone της ΕΛ.ΑΣ. με θερμικές κάμερες όλη νύχτα δίνουν εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα στον Έβρο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται η επιστροφή του πρωθυπουργού απο την Νέα Υόρκη και μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ενδεχομένως και για επέκταση του φράκτη.
Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από αρχές του έτους έχουν συλληφθεί 63 τούρκοι δουλέμποροι, όταν ολόκληρο το 2021 οι συλλήψεις ανέρχονταν περίπου στις 64.