Στο Spiegel δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ από το ΚΥΤ που προκάλεσε αντιδράσεις στο Υπουργείο Μετανάστευσης

Στον δημοσιογράφο Γιώργο Χρηστίδη ανήκει το ρεπορτάζ που έγινε μέσα στο ΚΥΤ Φυλακίου και το οποίο αναφέρεται στους 38 πρόσφυγες/μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί προ ημερών σε νησίδα στον ποταμό Έβρο.

Το εν λόγω ρεπορτάζ, που φιλοξενείται στο Spiegel προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για δημοσιογράφο που προσποιήθηκε μέλος ΜΚΟ και εισήλθε κρυφά στο ΚΥΤ.

Πλην όμως, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δηλώνει και υπογράφει βρέθηκε εκεί “ως μέρος της αποστολής των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των (εν. 38) προσφύγων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees & HumanRights360”.

Αυτά είναι όσα έγραψε, μέσα από ένα νήμα 12 tweets:

Του Γιωργου Χρηστιδη ( Giorgos Christides)

“Την περασμένη εβδομάδα πέρασα πολλές ώρες με τους πρόσφυγες της νησίδας στον #Εβρο στο ΚΥΤ του Φυλακίου. Από όπου το σημερινό ρεπορτάζ μας. Στο κυρίαρχο κλίμα τοξικότητας, πόλωσης & εχθροπάθειας θα πω τα εξής, για όποιον έχει διάθεση να ακούσει 1/12 [αντιγραφή από το τουίτερ μου, οπότε ζητώ συγγνώμη για τον ελλειπτικό λόγο]

2/ Στο ΚΥΤ βρέθηκα ως μέρος της αποστολής των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των προσφύγων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees & HumanRights360. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Αλλά & βαθιά τραυματισμένοι ψυχικά. Κυρίως φυσικά οι γονείς της 5χρονης Μαρίας, που θρηνούν την κόρη τους.

3/ Ήδη αμφισβητείται η ύπαρξη της Μαρίας, το όνομα της Μαρίας, ο θάνατος της Μαρίας. Εγώ είδα 2 γονείς με 4 ακόμα παιδιά στο ΚΥΤ. Οι γονείς μιλούσαν σπαρακτικά για την κόρη τους και τα παιδιά για την αδελφή τους. Σε αντίθεση με πολιτικούς ή άλλους, εγώ δεν θα τους αμφισβητήσω.

4/ Μίλησα επίσης με ανθρώπους που μου είπαν επωνύμως και ανέφεραν και στην ένορκη κατάθεσή τους στην εισαγγελία ότι οι ίδιοι έθαψαν πρόχειρα το μικρό κορίτσι στη νησίδα. Την ύπαρξη της Μαρίας με την οικογένειά της επιβεβαίωσαν και άλλοι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησα.

5/ Σε αυτή τη μακάβρια και αποκρουστική συζήτηση δεν θα επανέλθω. Ας το κάνουν αν το θεωρούν σκόπιμο η κυβέρνηση ή όποιος άλλος. Κι ας κριθούν γι’ αυτό. Εξάλλου για τις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες αρχικά δεν υπήρχαν καν, ήταν πλάσματα της φαντασίας δημοσιογράφων και ΜΚΟ.

6/ Μέχρι που -ω του θαύματος!- αποδείχθηκε ότι είτε οι αρχές ψεύδονταν όταν δήλωναν επί μέρες πως δεν έβρισκαν κανέναν στην περιοχή, αρνούμενες να συνδράμουν ή έστω να ενημερώσουν, είτε τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα μέσα επιτήρησης του Έβρου είναι τελικώς προβληματικά.

7/ Τα στοιχεία για την παρουσία των προσφύγων στην επίμαχη νησίδα και για την επαναπροώθηση τους ενώ είχαν βρεθεί σε ελληνικό έδαφος τον Ιούλιο είναι πολλά και ισχυρά. Και θα παρουσιαστούν εν καιρώ, και όχι εν θερμώ, με πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση.

8/ Για τον ρόλο της Τουρκίας: Από την πρώτη στιγμή γράψαμε ότι οι πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν από τις τουρκικές αρχές να περάσουν στην Ελλάδα. Το αντιπροσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία έχει φουντώσει. Οι αναγκαστικές ή “εθελοντικές” απελάσεις έχουν κορυφωθεί.

9/ Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο θα έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση που βάφτισε την Τουρκία ασφαλή χώρα (και) για τους Σύριους. Αντιθέτως, προτιμά να συνεχίζει τη ρητορική περί υβριδικού πολέμου & να επιχειρεί με κάθε μέσο να μειώσει τις ροές για να αυξήσει τα ποσοστά της.

10/ Η πολιτική αυτή είναι νομικά & ηθικά διάτρητη. Είναι & ατελέσφορη. Όχι μόνο υπό το πρίσμα αφελών “δκαιωματιστών” ή “χρήσιμων ηλιθίων”, όπως αρέσκονται να γράφουν κάποιοι πατριώτες του πληκτρολογίου που διακρίνονται κυρίως για την αμάθεια, εμπάθεια και πνευματική οκνηρία τους

11/ Είναι ατελέσφορη ακόμα και υπό το πρίσμα της “εθνικής απειλής”. Εάν ήμουν ο Ερντογάν, θα έτριβα τα χέρια μου που 40 πρόσφυγες κατάφεραν να κάνουν άνω κάτω τη χώρα. Γνωρίζοντες μού έχουν εξηγήσει πόσο γρήγορα, εύκολα και ανθρώπινα θα μπορούσε να έχει λυθεί το ζήτημα εξαρχής.

12/ Η πολιτική αυτή έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την παράδοση, τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας, το κράτος Δικαίου. Η Ελλάδα δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκούς & εθνικούς νόμους. Η τήρησή τους δεν γίνεται αλά καρτ. Ας επιλέξει ο καθένας ποια Ελλάδα τον εκπροσωπεί. ΥΓ: Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν έλεγα δυο λόγια για την Ευγενία και την Κλοτίλδη, τις δικηγόρους από τις δύο οργανώσεις. Όχι μόνο έχουν δώσει και την ψυχή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, αλλά είναι και εξαιρετικές δικηγόροι και (το σημαντικότερο) χαρακτήρες.”