ΚΥΤ Φυλακίου – Δημοσιογράφος προσποιήθηκε μέλος ΜΚΟ και πήρε συνεντεύξεις από φιλοξενούμενους

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημερώνοντας μάλιστα ότι θα “προβεί και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες”. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, δημοσιογράφος προσποιούμενος ότι είναι μέλος κάποιας ΜΚΟ (η οποία είναι εγγεγραμμένη στα σχετικά μητρώα) εισήλθε στο ΚΥΤ Φυλακίου και προσέγγισε κάποιους από τους 38 πρόσφυγες/μετανάστες που είχαν εντοπιστεί πρόσφατα σε νησίδα στον ποταμό Έβρο.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η άδεια στην εν λόγω ΜΚΟ (η οποία δεν κατονομάζεται) δόθηκε νομίμως και κατόπιν σχετικής αίτησης, ενώ ο δημοσιογράφος που καταγγέλλεται δηλώθηκε ως μεταφραστής.

“Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi), δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».
Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16:00 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής” αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.