Έβρος – Σε θρίλερ εξελίσσεται ο εγκλωβισμός των 40 προσφύγων σε νησίδα και ο θάνατος ενός παιδιού

Το γύρο του κόσμου κάνει μέσω του διαδικτύου η είδηση που αφορά στο θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού σε νησίδα του ποταμού Έβρου από δάγκωμα σκορπιού. Η μικρή Μαρία αποτελούσε μέλος μιας ομάδας 39 ατόμων από τη Συρία που κατά δήλωσή τους έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού και ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα τους παρέχουν βοήθεια και κυρίως περίθαλψη.

Τις πληροφορίες προς τα ΜΜΕ διαθέτει κατά κύριο λόγο μία άλλη προσφύγισσα – μέλος της ίδιας ομάδας – η Μπαϊντά και σύμφωνα με τα λεγόμενά της πάνω στη νησίδα υπάρχουν ηλικιωμένοι και μία έγκυος στον 8ο μήνα, ενώ όπως λέει πέρα από θάνατο της 5χρονης Μαρίας, σε υψηλό κίνδυνο βρίσκεται και η αδερφή της, 9 ετών, που επίσης δαγκώθηκε από σκορπιό.

ΕΛ.ΑΣ: Οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος 

Και ενώ οι εκκλήσεις για παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες πληθαίνουν και γίνονται πλέον από όλο τον κόσμο, ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε και η Ελλάδα προσφέρουν βοήθεια στην ομάδα των 39 ατόμων. Σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η νησίδα πάνω στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης προβάλει το επιχείρημα ότι η νησίδα δεν είναι ελληνική λέγοντας: Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία για τον Έβρο, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. Άμεσα η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των Τουρκικών αρχών”. 

Στον τουρκικό τύπο υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου αναφορές για την υπόθεση των εγκλωβισμένων, αν και σε δημοσίευμα της Daily Sabah αναφέρεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε κρούση από τις ελληνικές αρχές προς τις τουρκικές για παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του ποταμού “εκτός ελληνικής επικράτειας”.

Εν τω μεταξύ, επιχειρείται και μία προσπάθεια αποδόμησης της είδησης συνολικά καθώς διακινούνται πληροφορίες περί μη ύπαρξης των προσφύγων στη νησίδα. Σύμφωνα με το news247 “sύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη και οι Τούρκοι φέρονται να έχουν απαντήσει πως έψαξαν και δεν εντόπισαν από την δική του πλευρά την ομάδα αυτή των προσφύγων και μεταναστών που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί εδώ και ημέρες σε νησίδα του Έβρου”.