Στις 6 Οκτωβρίου η δίκη για τον θάνατο της Δέσποινας και του αγέννητου μωρού της

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Απριλίου 2021 όταν ο Κώστας Μπακαλάκης πληροφορούταν το θάνατο της εγκύου συζύγου του Δέσποινας Καραγεωργίου και του αγέννητου παιδιού τους στην Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Το προηγούμενο βράδι, η 36χρονη Δέσποινα είχε μεταφερθεί εκεί από συγγενείς της, με έντονους πόνους και η πρώτη διάγνωση ανέφερε ουρολοίμωξη. Μετά από μία σειρά εξετάσεων, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή και νοσηλεία της, ωστόσο χωρίς συνοδό λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19 και κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα τον θάνατο της ίδιας και του επτά μηνών εμβρύου της.

Λίγες μέρες μετά, θα γινόταν γνωστό πώς η διάγνωση περί ουρολοίμωξης ήταν εσφαλμένη  και ο θάνατος της Δέσποινας θα συγκλόνιζε πρωτίστως τους οικείους της, αλλά και όλο το πανελλήνιο. Σήμερα, 16 μήνες μετά, ο σύζυγος της Κώστας Μπακαλάκης κοινοποίησε προς τα ΜΜΕ ένα κείμενο με το οποίο ενημερώνει ότι έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται για τον θάνατο της μητέρας και του εμβρύου. Η δίκη θα γίνει στις 06 Οκτωβρίου 2022. 

Το κατηγορητήριο αφορά τις:

1) Θεοδώρα-Ελευθερία Δευτεραίου, Ιατρό
2) Ειρήνη Μπαμπαγεωργάκα, Ιατρό
3) Σεράπ Ισά, Μαία
4) Νικολέτα Καραπουλουτίδου, Νοσηλεύτρια
Στο κείμενό του, ο κος Μπακαλάκης αναφέρει ότι οι τέσσερις “κατηγορούνται ότι σκότωσαν την σύζυγό μου Καραγεωργίου Δέσποινα και το παιδί μας. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από αμέλεια και ότι το μοιραίο προκλήθηκε από τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους, ενεργώντας αντίθετα από ότι όφειλαν σε πολλά πράγματα, όπως αυτά ένα-ένα αναφέρονται στο κατηγορητήριο”.
Επιπλέον, η τρίτη κατηγορούμενη “κατηγορείται και για πλαστογραφία και παραποίηση εγγράφων, με σκοπό να παραπλανηθούν οι διερευνώντες τις ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”, σημειώνει ο κος Μπακαλάκης.
Στο μήνυμά του ο τραγικός πατέρας και σύζυγος αναφέρει ακόμα: “στα μάτια της οικογένειας αλλά και της κοινής γνώμης, η ενοχή τους είναι βέβαιη για το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν, να οδηγήσουν την Δέσποινα και το παιδί, στο θάνατο με τέτοιο φρικτό τρόπο.
Αναμένω την ημερομηνία της δίκης και ελπίζω να μην αναβληθεί και για έναν ακόμα λόγο. Να πάψουν επιτέλους να ασκούν τα καθήκοντά τους οι κατηγορούμενοι, μιας και η διοίκηση του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει ακόμα στους επικίνδυνους αυτούς ανθρώπους να λειτουργούν στο χώρο της υγείας και να θέτουν σε κίνδυνο και άλλες έγκυες γυναίκες και μωρά”. 

Θέση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη παίρνει δημόσια και ο αδερφός της Δέσποινας Καραγεωργίου, Χρήστος, που μεταξύ άλλων λέει: “Το ζήτημα είναι οι λειτουργοί του χώρου της Υγείας να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν ως τέτοιοι. Αν δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, ας ζητήσει βοήθεια κι αν δεν θέλει τότε ας μας αδειάσει τη γωνιά. Ίσως υπάρχει κάποια θέση σε κάποιο Πανεπιστήμιο, ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή”. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μία εκ των κατηγορούμενων γιατρών λίγους μήνες μετά το τραγικό συμβάν απέκτησε καθηγητική έδρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι έκτοτε και μέχρι σήμερα απέχει του κλινικού έργου. 
Ο Χρήστος Καραγεωργίου κλείνει το μήνυμά του ως εξής: “Ας ελπίσουμε να έρθει δικαιοσύνη. Όχι για μένα, το σύζυγο και τους γονείς της αλλά για τη Δέσποινα και τον αγέννητο γιο της. Ξέρω ότι και η ίδια θα ήταν πολύ αυστηρή αν είχε συμβεί κάτι σε μένα. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ και δε θα μένει τίποτα κρυφό. Κι αυτοί που κρύβονται μήπως είναι καιρός να πετάξουν τις μάσκες τους;”.