Πυρκαγιά στη Δαδιά: Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την ηρωική μάχη, λέει ο Χ Στυλιανίδης

Ημέρα συσκέψεων και αλλαγής σχεδιασμου για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που καίει για τέταρτη ημέρα το Δάσος της Δαδιάς και έχει προσβάλει τον πυρήνα του. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το πρωί της Κυριακής (στις 5.30) “έχουν καθοριστεί νέοι σχεδιασμοί” για την αντιμετώπιση του φαινομένου και από επιτελείς που ταξίδεψαν από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό.

“Το ότι έχει τρεις μέρες και η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί είναι μία ένδειξη για τη δουλειά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι” είπε ακόμα ο κος Στυλιανίδης, ενώ από τα τέσσερα μέτωπα στα οποία αναπτύσσεται η φωτιά, το σημαντικότερο είναι το νοτιοδυτικό. “Παλεύουν δυνάμεις εκεί, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες”, σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και ότι “είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την ηρωική μάχη”. 

Γ. Αμυράς: “Μας ενδιαφέρει να διασώσουμε την αποικία του μαυρόγυπα”

Μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, στη Δαδιά ταξίδεψε και βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. “Μας ενδιαφέρει να διασώσουμε την αποικία “του μαυρόγυπα” είπε ο κος Αμυράς και εξήγησε ότι “διανοίγουμε μία τεράστια αντιπυρική ζώνη όπου φωλιάζουνε αυτά τα αρπακτικά. Θέλω να επισημάνω ότι έχουν υπερβάλει εαυτόν άπαντες. Εχουμε μια πολύ δύσκολη φωτιά σε ένα δύσκολο δασικό σύστημα. Έχουμε κινητοποιήσει σε συνεργασία με ΜΚΟ, έχουμε φτιάξει ένα σταθμό Α Βοηθειών και όταν η Πυροσβεστική μας δώσει πράσινο φως θα εγκατασταθούμε στο Φορέα. Έρχονται και ορνιθολόγοι για να εκτιμήσουμε την κατάσταση”. 

Στη μεγάλη εικόνα, ο κος Αμυράς θέλησε να διορθώσει και μία σειρά από fake news, σύμφωνα με τα οποία – όπως είπε – δηλώνεται ότι έκλεισε ο Φορέας Διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον ίδιο “o φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονα΄δα και δώσαμε και πολλούς πόρους για την προστασία του Δάσους. Διανοίξαμε 440 χλμ δασικών  δρόμων και συντηρήσαμε αντιπυρικές ζώνες 140 χιλιομέτρων”.

Ερωτηθείς και για τη φημολογία περί μη επάρκειας νερού στα τοπικά φράγματα, ο κος Αμυράς είπε λακωνικά: “Τις απαντήσεις για τα φράγματα να τις συζητήσετε με την Περιφέρεια”

Σ. Φάμελλος: Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Εν τω μεταξύ στη Δαδιά βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φαμέλλο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, ο κος Φάμελλος σημείωσε ότι αποτελεί αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, δεν απέκλεισε την απόδοση ευθυνών, ωστόσο υπό την αίρεση ότι αυτές θα αναζητηθούν αφού κατασβεστεί η φωτιά.