Έβρος ώρα μηδέν – Το σκουλήκι απειλεί τις καλλιέργειες με αφανισμό!

Ελάχιστος είναι πλέον ο χρόνος που έχει απομείνει για την έμπρακτη καταπολέμηση του σκουληκιού που εδώ και δέκα ημέρες κατατρώει τις καλλιέργειες στον κάμπο του Τυχερού και σε άλλα σημεία του Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Δελησταμάτης είπε ότι αν γίνουν αεροψεκασμοί, θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ει δε μη, η ζημιά που θα έχει προκαλέσει το “σκουλήκι” θα είναι μη αναστρέψιμη με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα οικονομικά των αγροτών (σ.σ. σημαντικός παράγοντας για τη διενέργεια αεροψεκασμών ή όχι παίζει η ανάγκη μετακίνησης των μελισσιών που σύμφωνα με τον κο Δελησταμάτη είναι γεμάτα μέλι αυτή την περίοδο).

Επί των ψεκασμών εγείρεται ένα σημαντικό ζήτημα καθώς αυτοί μπορούν να γίνουν μόνο από αέρος, αλλά αυτό προϋποθέτει ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (καθώς θα πρέπει να παρακαμφθούν ευρωπαϊκές οδηγίες) η οποία όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί, εξήγησε ο κος Δελησταμάτης!

Πάντως, αύριο Τρίτη 19/07, θα επισκεφτούν τον Έβρο δύο εντομολόγοι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ώστε να μελετήσουν το έντομο εκ του σύνεγγυς. Παράλληλα, αντίστοιχες προσβολές καλλιεργειών καταγράφονται στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατόπιν αιτήματος της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση” καθώς η διοίκηση δεν είχε εντάξει στην ημερήσια διάταξη αντίστοιχο θέμα και αυτό προκαλεί τουλάχιστον απορία για τα πολιτικά αντανακλαστικά των διοικούντων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που απειλεί συλλήβδην την αγροτική παραγωγή της Περιφέρειας ΑΜΘ.