Αντι-ρωσικά πυρά εξαπέλυσε από την Κομοτηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης, την Κομοτηνή, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί και να τελέσει με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κυρίλ Πετκόφ τα εγκαίνια του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB.

Ο IGB χαρακτηρίστηκε ως κύριο μέρος ενός δικτύο μεταφοράς αερίου ως “μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον νότο με τον βορρά που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Βουλγαρία” όπως σημείωσε ο κος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του. Ο IGB θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ενώ σύντομα θα συνδεθεί και με τον αγωγό TAP και θα αυξηθεί η δυναμικότητά του.

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία τη συντονισμένη δράση των χωρών της ΕΕ απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές ενέργειας σε ωμό εκβιασμό σχολίασε ακόμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε ότι “η δική μας απάντηση είναι η ενέργεια εκλαμβάνεται ως αλληλοβοήθεια και δράσεις όπως οι σημερινές αποδειξκνύουν ότι ο στόχος είναι εφικτός”. 

Ο κος Μητσοτάκης έστειλε και ένα υπονοητικό μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι ο αγωγός IGB λειτουργεί σε μία περιοχή “όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας στην οποία πάντως και η διεθνής πραγματικότητα αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα”.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς, ο Αζέρος Υπουργός Ενέργειας καθώς και υψηλοβάθμα στελέχη της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης.