Το “όχι” στο Χρυσό πρέπει να τεκμηριώνεται κάθε φορά, λέει ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Σε πολιτικό μπρα ντε φερ εξελίσσεται για άλλη μία φορά, όπως όλα δείχνουν η υπόθεση του χρυσού, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η επενδύτρια εταιρία προ ετών. Η απόφαση δικαιώνει τις αιτιάσεις της εταιρίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι ενεργοποιείται στις τοπικές κοινωνίες Έβρου και Ροδόπης η ανησυχία περί ενδεχόμενης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου εκμετάλλευσης του χρσοφόρου κοιτάσματος.

Το εν λόγω θέμα, έφτασε στα βουλευτικά έδρανα, μέσα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, με αποδέκτη τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο οποίος αρχικά απάντησε τα εξής:

“Κατ’ αρχήν για την πολιτική απάντηση που ζητήσατε κε συνάδελφε – για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά τους: εσείς, το κόμμα σας κυβέρνησε αυτόν τον τόπο επί πέντε χρόνια. 2015-2019. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τότε εγκρίθηκε το χωροταξικό, το περιφερειακό, που λέτε εσείς ότι δεν περιλαμβάνει και δε δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες. Όμως, έχουμε την απόφαση του ΣτΕ που λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς. Ότι δηλαδή, η δική σας η κυβέρνηση, επί δικής σας κυβερνήσεως να το πω πιο σωστά, εγκρίθηκε και πέρασε, απάντησε η εφταμελής του ΣτΕ με 1524 του 2020 ότι επιτρέπεται.

Επίσης, το αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας το οποίο εγκρίθηκε μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης τάσης με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 686051092/12-10-18, κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος του κου Φάμελλου τότε, υπουργού κου Σταθάκη αν θυμάμαι καλά, αναπληρωτή υπουργού του κου Φάμελλου δεν απαγορεύει έστω και εκ των υστέρων το σχετικό με την ασυμβατότητα με το χωροταξικό σχεδιασμό αιτιολογικό έρεισμα της προσβαλλόμενης πράξης. Άρα, όταν εσείς κυβερνήσατε – με λίγα λόγια – δεν περάσατε, δεν εγκρίνατε ένα χωροταξικό, είτε με προεδρικό διάταγμα, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με νόμο, που να απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα και την εν λόγω δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή. Έρχεστε τώρα και ζητάτε τα ρέστα, από τους επόμενους από σας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι η παραχώρηση λήγει σε περίπου δώδεκα μήνες, αν θυμάμαι καλά, σε ένα έτος λήγει η παραχώρηση, η άδεια – μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε αδειοδοτική διαδικασία για να λάβει τις απαραίτητες άδειες και να προχωρήσει σε  κάποιου είδους εξόρυξη. Προσπάθησαν να γίνουν έρευνες. Και ούτε έρευνες, ούτε για ερευνητικό σκοπό δεν έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει ο παραχωρησιούχος. Εκεί βρισκόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ”

Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε εκ νέου ο βουλευτής και ο Υπουργός δευτερολόγησε για να πει τα εξής:

Κε συνάδελφε το ΣτΕ είναι όργανο της Διοίκησης; Είναι εποπτευόμενος φορέας του κράτους; Του Δημοσίου; Εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μπορεί να δίνει εντολές; Μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Κρίνετε και σχολιάζετε την απόφαση του ΣτΕ το οποίο τι είπε; Είπε αυτό που ευτυχώς διαβάσατε και το κατάλαβαν και αυτοί που το άκουσαν: ότι το χωροταξικό πλαίσιο έτσι όπως ορίζεται δεν τεκμηριώνεται η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορθώς, ότι απαγορεύεται η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Και ευτυχώς διαβάσατε τι λέει το χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο τι είπατε ότι λέει; Λέει ότι πρέπει να αποκλείονται δραστηριότητες που προκαλούν περιβαλλοντικές και αναπτυξιακού χαρακτήρα δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Έρχεται και λέει το ΣτΕ ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν τεκμηρίωσε σωστά, την αιτιολογία, το αίτιο για να απορριφθεί τελικά ή το αίτημα από τον επενδυτή εν προκειμένω να πάρει τις άδειες για να προχωρήσει. Πρώτον. Δεύτερον, ποιος σας είπε ότι εμείς διαφωνούμε; Έρχεστε εδώ και λέτε κάτι – εσείς ως κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε τις εν λόγω παρεμβάσεις. Δεύτερον ερχόμαστε και λέμε εμείς, κι εγώ τι λέω προσωπικά: Όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον, εφόσον δημιουργούνται θέσεις εργασίας εφόσον τελικά προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. Διαφωνεί κανείς πάνω σ αυτό; Αν τελικά η τοπική κοινωνία διαμέσου των οργάνων που έχει των θεσμικών, μέσα από τον πρώτο, μέσα από τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από άδειες της διοίκησης που απαγορεύουν την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα προχωρήσουν, φυσικά και όλοι θα είμαστε σύμφωνοι. Θα είναι κανείς που θα διαφωνήσει; Αλλά αυτό μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: