Γιατί να πάω σε ένα πανηγύρι;

Καθώς ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού μετράει ήδη τέσσερις μέρες παρουσίας στις ζωές μας, ολοένα και πληθαίνουν οι ανακοινώσεις – προσκλήσεις σε διάφορες πολιτιστικές διοργανώσεις ανά τον Έβρο, που με μια λέξη λέγονται “πανηγύρια”.

Τα πανηγύρια, που παλιότερα σχετίζονταν κυρίως με τη γιορτή του/της πολιούχου αγίου/ας κάθε οικισμού, αλλά πλέον αυτός ο δεσμός έχει χαλαρώσει αρκετά, μετρούν εκατοντάδες χρόνια παρουσίας και στο μυαλό όλων μας σημαίνουν το ίδιο πράγμα: γιορτή.

Επιπλέον όλοι και όλες θεωρούσαμε αυτονόητο ότι το καλοκαίρι διοργανώνονται πανηγύρια, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού, αφού εξαιτίας του για δύο χρόνια δεν διοργανώθηκε σχεδόν κανένα πανηγύρι στον Έβρο, αλλά και στην Ελλάδα γενικά.

Φέτος όμως, τα πανηγύρια επέστρεψαν δυναμικά και αυτό φαίνεται από την προσέλευση του κόσμου που καταγράφεται στις εικόνες που κυκλοφορούν (αλλά και στους τζίρους των Συλλόγων που τα διοργανώνουν) και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό. Εδώ, καταγράφουμε μερικούς από τους σημαντικότερους και φυσικά μπορείτε να προσθέσετε κι εσείς τους δικούς σας:

Για να τιμήσεις τη γιορτή του αγίου/αγίας, να προσευχηθείς, να εκπληρώσεις ένα τάμα ή μια θρησκευτική υποχρέωση (οκ, αλλά όχι πάντα γιατί είπαμε ότι πλέον γίνονται πανηγύρια και εκτός θρησκευτικού πλαισίου).

Για να χορέψεις – Αυτός είναι ίσως ο βασικότερος λόγος αφού δεν νοείται πανηγύρι χωρίς τοπική παραδοσιακή μουσική και ενίοτε εμφάνιση χορευτικών ομάδων τοπικών συλλόγων. Επομένως, ναι, το να χορέψεις είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος για να συμμετέχεις σε ένα πανηγύρι ή απλώς για να ακούσεις την αγαπημένη σου παραδοσιακή μουσική (αλλά, πώς γίνεται να ακούς μουσική χωρίς να χορεύεις;)

Για να συναντήσεις γνωστούς και φίλους – Ναι, όπως κάθε μεγάλη συνεστίαση ή κοινωνική εκδήλωση, τα πανηγύρια συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, άρα είναι πολύ πιθανό να δεις γνωστούς και φίλους που έχεις να δεις πολύ καιρό (αντίστοιχα βέβαια, μπορεί να συναντήσεις και ανθρώπους που ενδεχομένως να μην ήθελες, αλλά οκ, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να τους αποφύγεις).

Μέχρι προ κορωνοϊού, υπήρχε και ένας ακόμη λόγος που όμως από φέτος τείνει να εκλείψει. Αυτός είναι ότι τα πανηγύρια αποτελούσαν έναν οικονομικό τρόπο διασκέδασης, όμως από φέτος που η ακρίβεια έχει χτυπήσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, τα πανηγύρια δεν έμειναν ανεπηρέαστα. Και εκεί οι τιμές πήραν την ανιούσα, ωστόσο σίγουρα η συμμετοχή σε αυτά δεν είναι απαγορευτική λόγω τιμής…