Προκόπης Παυλόπουλος: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με χρήση βίας

Τη θέση ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και με χρήση βίας διατύπωσε από τη Σαμοθράκη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κος Παυλοπουλος συμμετεχει ως ομιλητής στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης που διοργανώνεται στο νησί υπό το γενικό τίτλο ‘Πολεμος και Ειρήνη” και μοτο #cancelhate, και εξήγησε μεταξύ άλλων το γιατί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας είναι ανυπόστατοι και η Ελλάδα έχει όλο το δίκιο με το μέρος της.

“Η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαιρετο δικαίωμα να θωρακιζει αμυντικά όλα τα νησιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό προκύπτει από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Από πλευράς διεθνούς δικαίου όλες οι Συνθήκες, ο συνδυασμός των Συνθηκών της Λωζάνης, του Μοντρε, των Παρισίων το 1947 με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, δίνουν στην Ελλάδα αυτό το δικαίωμα. Το δίνουν γιατί πέρα από το γεγονός ότι αυτό επιτρέπεται από τις Συνθήκες, ένα είναι βέβαιο: ότι η Τουρκία όχι μόνο απειλεί την Ελλάδα, αλλά την απειλεί με χρήση βίας. Τα βλέπουμε καθημερινά και ειδικά εδώ στη Σαμοθράκη το ζει ο καθένας”, είπε μεταξύ άλλων ο κος Παυλοπουλος.

Όσο για την “απειλή”, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε: “Η απειλή χρήσης βίας έχει πολλές μορφές, αλλα η κυριότερη είναι το casus belli.Απο το 1995 ψήφισε παρανόμως η τουρκική εθνοσυνέλευση το casus belli, δηλαδή αν η Ελλάδα επεκτείνει στα 13 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα της κηρύξει πόλεμο, λέει η Τουρκία. […]

Η Στρατιά του Αιγαίου, η Ορντού 4 (σ.σ. που εδρεύει στη Σμύρνη), η οποία είναι αποβατική στρατιά, για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί;

Δεν είναι ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας όταν η ύπαρξη της λέει ότι ανα πάσα στιγμή μπορούν οι Τούρκοι να επιχειρήσουν απόβαση;”

Ο κος Παυλοπουλος είχε στη φαρέτρα του και ένα βέλος ‘φυλαγμενο’ για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχομενο πολεμικής εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Η άποψη που έχει επικρατήσει ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα,αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ κρατων-μελων που αφήνει αδιάφορο το ΝΑΤΟ, είναι εντελώς εσφαλμένη. Αυτή η ερμηνεία είναι απολύτως καταστροφική για το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα τότε το ΝΑΤΟ, οφείλει να συνδράμει την Ελλάδα. Οφείλει να συνδράμει αμέσως […]” δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ειδικά για τον Κο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι “ευτυχώς που λήγει η θητεία του” καθως οι θέσεις που διακινεί είναι εις βάρος της Συμμαχίας, αλλά και των κρατών – μελών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στη Σαμοθράκη για την 6η διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, ιθύνων νους της οποίας είναι η Κατερινα Καραγιάννη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας του Φόρουμ, στο οποίο μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψιδης και ο καθηγητής κος Παντος.