Η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης γιόρτασε το Άγιο Πνεύμα με ένα πρωτοφανές κείμενο

Με ένα κείμενο βγαλμένο σχεδόν από περιοδικό τύπου “Προς την Νίκην” αποφάσισε να τιμήσει την χριστιανική γιορτή του Αγίου Πνεύματος η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Στον εν λόγω λογαριασμό, αναρτήθηκε το εξής κείμενο:

” Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης σήμερα του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ εύχεται σε όλο τον κόσμο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Ας ανοίξουμε τώρα τις θείες Γραφές κι ας πιούμε νερό από τα δοχεία των αγίων Πατέρων μας.
Ας πιούμε νερό ζωντανό, που αναβλύζει για να μας χαρίζει την αιώνια ζωή.
Έτσι παρομοίασε ο Κύριος κάποτε το Άγιο Πνεύμα, που θα λάβουν όσοι πιστεύουν σ’ Αυτόν.
«Για όποιον πιστεύει σ’ έμενα, καθώς λέει η Γραφή, ποτάμια ζωντανού νερού θα ξεχυθούν από τα σπλάχνα του».
Και γιατί άραγε παρομοίασε με νερό τη χάρη του Πνεύματος;
Γιατί το νερό είναι το κύριο συστατικό της ζωής.
Γιατί απ’ τον ουρανό κατεβαίνει το νερό της βροχής.
Γιατί μία και απλή είναι η μορφή του, μα η ενέργειά του πολυποίκιλη.
Βρέχει σ’ όλη τη πλάση.
Αλλ’ αυτή η βροχή δίνει λευκότητα στα κρίνα, κόκκινο στα τριαντάφυλλα, πορφύρα στους μενεξέδες και στους υάκινθους.
Άλλο καρπό θρέφει στο φοίνικα κι άλλον στην κληματαριά
Γίνεται «τοις πάσι τα πάντα», κι όμως είναι αυτή η ίδια, η απλή βροχή”
Με την πρώτη ανάγνωση, αυτό που σκέφτεται κάποιος είναι το κείμενο αυτό γράφτηκε από έναν ευσεβή Χριστιανό και μάλιστα χωρίς συντακτικά ή/και γραμματικά λάθη. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως και αφού ο αναγνώστης συνειδητοποιήσει τον λογαριασμό από τον οποίο δημοσιεύτηκε αυτό το κείμενο, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.
Πριν και πάνω από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός/μίας δεν αποτελούν αντικείμενο χλεύης από τον συντάκτη του παρόντος.
Όμως, ο συντάκτης της επίμαχης ανάρτησης θα έπρεπε να έχει κατά νου ότι η ΔΕΥΑΑ δεν είναι μία δημοτική επιχείρηση που αφορά μόνον τους Χριστιανούς. Είναι μία δημοτική επιχείρηση, η οποία παρέχει αγαθά και υπηρεσίες προς ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους/τις κατοίκους του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πλην όμως όλοι/ες οι καταναλωτές/τριες ΔΕΝ ασπάζονται την Ορθοδοξία. Και πάλι δεν εξετάζουμε αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, αλλά υπογραμμίζουμε ότι αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Συνεπώς θα ήταν μάλλον προτιμότερο -και δικαιότερο- αν ο συντάκτης της ανάρτησης είχε αποφασίσει να εκφράσει τα θρησκευτικά του πιστεύω μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΑ καθώς αυτή όπως είπαμε αφορά ανθρώπους διαφόρων θρησκευμάτων ή/και άθεους/ες.
Εφόσον λοιπόν οι λογαριασμοί κατανάλωσης νερού αφορούν όλους και όλες και εκδίδονται με μόνο κριτήριο την κατανάλωση του νερού, οποιοσδήποτε άλλος διαχωρισμός περιττεύει.
Και, ναι, μπορεί η εν λόγω ανάρτηση να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, αλλά από την άλλη από λίγο, λίγο γίνεται πολύ και όσο και αν δεν μας αρέσει πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί διάκριση σε βάρος πιστών άλλων θρησκειών και δογμάτων, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο από μία Δημοτική Επιχείρηση στην οποία πληρώνουν όλες και όλοι.