Μέσω Αλεξανδρούπολης εστάλη στρατιωτικός εξοπλισμός από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ελλάδα προς τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, που δέχεται εδώ και πέντε μήνες επίθεση από τη Ρωσία, αναφέρει ο επί σειρά ετών συνεργάτης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Στήβεν Τέιγκλ.

Ο Στήβεν Τέιγκλ έχει εργαστεί ως λογογράφος του Τζέφρι Πάιατ σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της διπλωματικής του θητείας στην Ελλάδα και με αφορμή την παράδοση της σκυτάλης στον Τζωρτζ Τσούνης, ο Τέιγκλ πήρε μία εκτενή συνέντευξη από τον απερχόμενο πρέσβη την οποία ενσωμάτωσε σε ένα κείμενο με τον τίτλο “Ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει τις ελληνικές δεσμεύσεις στις αμερικανικές προτεραιότητες”. 

Στο κείμενό του, που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Institute of Current World Affairs, ο Τέιγκλ μοιράζεται όχι μόνο την εμπειρία του στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, αλλά και την εμπειρία του από την παραμονή του στον Έβρο, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού του έργου για λογαριασμό του ICWA.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το έργο του Τζέφρι Πάιατ στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Στήβεν Τέιγκλ υπενθυμίζει την αναβάθμιση της ΕλληνοΑμερικανικής Αμυντικής Συμμαχίας, την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο και μεταξύ άλλων γράφει: “Στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Liberty King και Liberty Passion μετέφεραν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμων και αυτοκινητοπομπών στη Ρουμανία. Στρατιωτικός εξοπλισμός έχει επίσης σταλεί στην Ουκρανία μέσω της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με αμυντικές πηγές“.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο Στήβεν Τέιγκλ πλέκει το εγκώμιο του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πλέον εκτελεί χρέη “Υφυπουργού” Ενέργειας για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν την έλευση του στην Ελλάδα, όπου παρέμεινε για έξι χρόνια, βρισκόταν στην Ουκρανία, ασκώντας τα καθήκοντα του πρέσβη των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα.