Αλεξανδρούπολη – Όλες οι λεπτομέρειες και όσα τελικά ισχύουν για το κλείσιμο της παραλιακής λεωφόρου

Σε μείζον ζήτημα για την Αλεξανδρούπολη έχει αναχθεί η φετινή (εθιμική) θερινή πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου, καθώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 24/05 ελήφθη μία απόφαση, την οποία τελικώς λίγοι κατάλαβαν (ακόμη και από αυτούς που συμμετείχαν στην ψηφοφορία). Παρακάτω, καταγράφουμε αναλυτικά τους διαλόγους  της συνεδρίασης με όλες τις απαιτούμενες παραπομπές, ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητά όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι στις 20 Μαΐου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσα από τα social media, ανακοίνωσε την έναρξη της θερινής πεζοδρόμησης της παραλιακής λεωφόρου, με την εξής ανάρτηση:

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ, πλην όμως προκάλεσε μία σειρά από διαμαρτυρίες στην πόλη σχετικά με την ώρα έναρξης εφαρμογής του μέτρου με μια μερίδα πολιτών να υποστηρίζει ότι η πεζοδρόμηση πρέπει να ξεκινάει στις 21.00 και όχι στις 20.00 ώστε να αποφεύγεται κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που ήταν ορισμένη στις 23 Μαΐου (δηλαδή, τρεις ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της πεζοδρόμησης), υπήρχε το εξής θέμα, με ΑΑ 10: Έγκριση Νέας Περιοδικής Πεζοδρόμησης Παραλιακής οδού και λοιπών οδών, κεντρικής περιοχής Αλεξανδρούπολης, έτους 2022​​ (Εισηγ.​​ κ.​​ Πορτοκαλίδης Κ.)”

Δεδομένης και της αντίδρασης που είχε καταγραφεί τις ημέρες προ της συνεδρίασης το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και έντονα και μετά την ψηφοφορία η οποία κατέληξε με 19 ψήφους υπέρ της έναρξης πεζοδρόμησης στις 21.00 και 15 ψήφους υπέρ της έναρξης πεζοδρόμησης στις 20.00 καταγράφηκε ένα κενό, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο σε κανέναν το περιεχόμενο της απόφασης που είχε μόλις ληφθεί. Έτσι, έγινε η εξής συζήτηση (σ.σ. απομαγνητοφωνημένη mot a mot από την ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης στη σελίδα του Δήμου στο Facebook):

02:47:56 / Καΐσας: Οπότε, αποτέλεσμα ψηφοφορίας:
Βαταμίδης: Ακούστε λίγο κύριοι συνάδελφοι, για τις 21.00 η ώρα έχουμε 19 ψήφους και για τις 20.00 σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας έχουμε 15.
Καΐσας: Άρα, παραμένει ίδια. Παραμένει το ίδιο, κανονιστική είναι, θέλει 21 ψήφους
Βαταμίδης: Δεν πέρασε καμία από τις δύο όμως.
Καΐσας: Προχωράμε
Βαταμίδης: Δεν περνάει ούτε η εισήγηση της υπηρεσίας όμως
Ιντζεπελίδου: Δεν περνάει, ισχύει η περσινή
Καΐσας: Δεν περνάει η εισήγηση της υπηρεσίας, δεν περνάει ούτε η πρόταση για τις 21.00 γιατί είναι κανονιστική και παραμένει αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα. Άρα, θα παραμείνει αυτή που είναι. Αλλιώς θα πρέπει να το φέρουμε μετά και να ψηφίσουμε άμα θέλετε…
Ιντζεπελίδου: Πρόεδρε, είναι από τις 20.00, αλλά από τις 01 Ιουνίου, όχι από σήμερα.
Απροσδιόριστος: Άρα παραμένει ανοιχτή
Βαταμίδης: Παραμένει ανοιχτή
Καΐσας: Παραμένει ανοιχτή μέχρι…
Μυτηλινός: Πρόεδρε μισό λεπτό. Η περσινή έχει ισχύ για ένα χρόνο. Για να τη δώσουμε παράταση και να ισχύει απ’ την αρχή πρέπει να παρθεί απόφαση.
Καΐσας: Δεν περνάει καμιά τότε
Μυτηλινός: Ε, πώς θα γίνει; Δεν περνάει καμιά. Να ξαναρθεί το θέμα.
Βαταμίδης: Πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με μία απόφαση και να αποφασίσουμε εκ νέου, εκ νέου. […] Λοιπόν, κε Πορτοκαλίδη μπορείτε να το πείτε αυτό στο βήμα;
Καΐσας: Κύριε Πορτοκαλίδη, για πέστε μας τεχνικά πώς είναι […]
Πορτοκαλίδης: Η απόφαση της Επιτροπής …
(ακούγεται από άλλον ομιλητή “το ΦΕΚ είναι για ένα χρόνο”)
Καΐσας: Τί να κάνω εγώ δηλαδή; Θα πάρω και από ένα φίμωτρο για τον καθένα. Τί να κάνω; Να πάρω και από ένα φίμωτρο για τον καθένα.
Βαταμίδης: Κύριε Πορτοκαλίδη
Πορτοκαλίδης: Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που λήφθηκε πριν από δύο χρόνια είχε εσαεί ισχύ, δεν είχε μόνο για έναν χρόνο. Η κανονιστική, η οποία βγήκε από την Αποκεντρωμένη ήταν για έναν χρόνο με την προϋπόθεση να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Γι’ αυτό ήρθαμε πάλι σήμερα για να πάρουμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή έχει αλλάξει και ο νόμος των αρμοδιοτήτων της Ποιότητας Ζωής. Μπορεί να ξαναφέρει η ΕΠΖ εισήγηση.
Καΐσας: Άρα ισχύει… Κύριε Πορτοκαλίδη, τι ισχύει άρα αύριο;
Πορτοκαλίδης: Η παλιά απόφαση.
Καΐσας: Η παλιά απόφαση. Άρα, θα ισχύει η παλιά απόφαση, όπου έχει ΦΕΚ και δεν μπορεί να περάσει κανονιστική και τέλος.
Βαταμίδης: Πρακτικά λίγο, γιατί μας ακούει και ο κόσμος θα μας πει ο κύριος Πορτοκαλίδης τι ισχύει ακριβώς; Ημερομηνία και ώρες
Καΐσας: Μας το είπε.
Καΐσας: Ό,τι ίσχυε παλιά […] Συνάδελφοι… Κύριε Πορτοκαλίδη, για πέστε τα λεπτομερώς.
Πορτοκαλίδης: Αυτό που ισχύει είναι η παλιά απόφαση [διακοπή από πρόεδρο] από 20.00 εώς 01.00. Από 01 Ιουνίου ως νομίζω 30 Σεπτεμβρίου ήταν η παλιά απόφαση. Αυτό. Αυτό ισχύει.
Βαταμίδης: Από 01 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 20.00-01.00. Αύριο ο δρόμος θα είναι ανοιχτός δηλαδή.
Βουρδόλης: Αύριο το πρωί να γίνει μία Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – μπορεί να γίνει μία Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και για τις ημέρες […]
Καΐσας: Κύριε Βουρδόλη… […] Είναι ξεκάθαρο, τα εκτελεστικά όργανα οφείλουν να τηρήσουν αυτό που προβλέπεται. Τέλος.

Το ΦΕΚ για την περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου

Εν τω μεταξύ, όμως, και επειδή περισσότεροι από ένας ομιλητές επικαλέστηκαν το σχετικό ΦΕΚ, ιδού τι προβλέπει αυτό σχετικά με την περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου της Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται ότι το ΦΕΚ έχει αριθμό 5177Β και εκδόθηκε στις 23.11.2020.

Απόφαση αριθμ 3123

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έχοντας υπόψη όλα τα σχετικά […] αποφασίζει:Την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο
της Αλεξανδρούπολης για:
1. Νέα περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Αλεξανδρούπολης και 
2. Δημιουργία δύο (2) νέων διαβάσεων πεζών επί της οδού Λ. Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 48/2020 και 56/2020 αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις μελέτες με τίτλο: α) Εφαρμογή νέας κάθετης σήμανσης παραλιακής οδού Αλεξανδρούπολης (περιοδική πεζοδρόμηση οδού) και β) «Νέες διαβάσεις πεζών», όπως συντάχθηκαν και θεωρήθηκαν από τη Διεύθυνση
Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα εγκρίνονται οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
1. στην οδό Β. Αλεξάνδρου και Απολλωνιάδος, από το χώρο στάθμευσης «Φώτης Κοσμάς» έως και την οδό Κύπρου και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην οδό Ζαρίφη από την οδό Σωκράτη Οικονόμου έως την οδό Β. Αλεξάνδρου και στην οδό Κουντουριωτου από την
οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Ειρήνης, ως κάτωθι:
α. Την εφαρμογή ρύθμισης πεζοδρόμησης τις καθημερινές και ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ από την 1η Ιουνίου κάθε έτους έως και την 30η Σεπτεμβρίου και από ώρα 20:00 έως 01:00.
β. Κατά το χρόνο πεζοδρόμησης των ανωτέρω οδών, απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων. 

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή χορηγείται με μια σειρά από προϋποθέσεις. Από αυτές, η προϋπόθεση -5- ορίζει:

5. Όσο αναφορά στην περιοδική πεζοδρόμηση η παρούσα απόφαση ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01-06-2021 έως και τις 30-09-2021, για τυχόν εφαρμογή της ίδιας κυκλοφοριακής ρύθμισης τα επόμενα έτη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να αιτείται εκ νέου έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Η ανακοίνωση του Δήμου με τα 131 σχόλια… 

Και κατόπιν της περί ης ο λόγος συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία σημειωτέον η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για κλείσιμο της παραλιακής στης 20.00 ήρθε αφού είχε ήδη εφαρμοστεί για τρεις ημέρες, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κοινοποίησε μία ανακοίνωση στο Facebook, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

[…] Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπου με μαθηματική ακρίβεια η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, οι καθιερωμένες βραδινές βόλτες στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης για κατοίκους και επισκέπτες αποτελούν παρελθόν.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων μετά την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η συγκεκριμένη εισήγηση.
Η παραλιακή και πάλι θα είναι ανοιχτή σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, στερώντας τις ανέμελες βόλτες σε μητέρες με καρότσια, παιδιά, νέους, μεσήλικες, άτομα με αμαξίδια και ηλικιωμένους που μέχρι και χτες οι βόλτες στην παραλιακή λεωφόρο πλάι στο κύμα ήταν μια αγαπημένη συνήθεια ετών.
Ζητούμε συγνώμη από τους συνδημότες μας για αυτή την εξέλιξη. Ευχόμαστε η λογική να πρυτανεύσει και σύντομα, σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται για την επικαιροποίηση του αντίστοιχου ΦΕΚ η αυξημένη πλειοψηφία των 21 ψήφων.