Η αποστροφή του Ταγήπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν υπάρχει πια” γι’ αυτόν μετά τις δηλώσεις και την κριτική του τελευταίου προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μητσοτάκης μίλησε εναντίον της Τουρκίας και προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να μην επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απευθυνθεί ανεπίσημα στο Κογκρέσο για να ζητήσει την έγκριση μιας προτεινόμενης πώλησης προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Το πακέτο είναι ξεχωριστό από τη συμφωνία αναβάθμισης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, ζητώντας να αγοράσει 40 αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Μητσοτάκης προειδοποίησε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου κατά της υποστήριξης των προτεινόμενων στρατιωτικών πωλήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη αστάθεια στην περιοχή.

“Είχαμε συμφωνήσει μαζί του να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16”, σημείωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ματαιώνει μια σημαντική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων φέτος.

“Φέτος υποτίθεται ότι θα είχαμε μια συνάντηση του στρατηγικού συμβουλίου. Δεν υπάρχει πλέον κανείς που να λέγεται Μητσοτάκης στο βιβλίο μου. Ποτέ δεν θα συμφωνήσω να έχω συνάντηση μαζί του, διότι βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο μόνο με τους πολιτικούς που τηρούν τις υποσχέσεις τους, που έχουν χαρακτήρα και που είναι έντιμοι”, είπε ο πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό “να αποφασίσουν μόνοι τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι υποθάλπει μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETÖ), που είναι ο υπαίτιος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, και ότι έχει δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η Ελλάδα επέκτεινε αυτόν τον μήνα επισήμως τη διμερή στρατιωτική συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας την ετήσια αναθεώρηση της συμφωνίας που παρέχει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε τρεις βάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην αμερικανική ναυτική παρουσία στο νησί της Κρήτης.

“Ποιον απειλεί η Ελλάδα με αυτές τις βάσεις; Γιατί η Ελλάδα εγκαθιστά αυτές τις βάσεις;” ρώτησε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία έκανε λάθος που συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 1980.