Ο Κ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ τόνισε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ

Στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και τις δύο κόρες τους και όλοι μαζί είναι προσκεκλημένοι του προεδρικού ζεύγους Μπάιντεν στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση που τιμήθηκε μεν πέρυσι, ωστόσο οι εορτασμοί δεν είχαν γίνει ελέω πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγος και οι κόρες τους παραβρέθηκαν σε δεξίωση που παρέθεσαν οι Τζιλ και Τζο Μπάιντεν με καλεσμένους πολλούς/ες εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, όμως παρά την “χαλαρή” διάθεση, οι χαιρετισμοί των δύο ηγετών περιείχαν σημαντικά μηνύματα για τις τρέχουσες εξελίξεις ανά τον κόσμο και δη τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Πρώτος ο Τζο Μπάιντεν έστρεψε τα βέλη του προς τη Ρωσία για να πει για άλλη μία φορά ότι θα πληρώσει για τον πόλεμο που προκάλεσε στην Ουκρανία, ενώ τη στάση της Ρωσίας καταδίκασε για άλλη μία φορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία (και όχι μόνο) υπογράμμισε το γεγονός ότι “την περασμένη Πέμπτη η χώρα μας επικύρωσε τη νέα Συμφωνία Άμυνας και Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας” και σε αυτό το σημείο ανέφερε και την Αλεξανδρούπολη εξάροντας τη σημασία του λιμανιού της πόλης για το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, είπε: “αυτή η συνεργασία (εν. η Αμυντική Συμφωνία) εφαρμόζεται όχι μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη […] αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα. Και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το ΝΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, μετατρέπεται γρήγορα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και σημείο εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη”

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο “να ασκήσει όλη του την επιρροή” για το Κυπριακό σημειώνοντας ότι η “διπλή” λύση δεν θα βρει υποστηρικτές.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Αμερικής Νικηφόρος και σε αυτήν παρέστη και ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτ Τσούνης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στην Αμερική ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.