Γιουροβίζιον, μηνύματα στην Τουρκία και παρέλαση – Η 14η Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη

Γιουροβίζιον, μηνύματα στην Τουρκία και παρέλαση – Η 14η Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη

Με την ενδιαφέρουσα όσο και επιτυχημένη καινοτομία της παρέλασης στην παραλιακή -και όχι την κεντρική- λεωφόρο τιμήθηκε φέτος η επέτειος της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και «σκασμένοι» από τους περιορισμούς του κορωνοϊού οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συνέρρευσαν στην παραλία για να παρακολοθήσουν την παρέλαση, η οποία αν και με σοβαρά οργανωτικά λάθη, διεξήχθη με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και συμμετεχουσών.

Λίγο νωρίτερα, είχε τελεστεί – ως είθισται- η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου με τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητο να επιδίδεται σε ένα κήρυγμα περί της Ελευθερίας με περίσσεια θεατρικότητα και «ανορθόδοξες» αναφορές που έφτασαν μέχρι και τον πρόσφατο μουσικό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

Σε τυχαίο ζάπινγκ, ο ιεράρχης, κατά τα λεγόμενά του, παρακολούθησε τον διαγωνισμό που σε τίποτα δεν θύμιζε τις δικές του εικόνες που ανάγονται στην εποχή της Βίκυς Λέανδρος και αυτό που είδε, το περιέγραψε ως εξής: «[…] νόμισα ότι βρισκόμουν σε καρναβάλια και σε Απόκριες. Σε καρναβάλια και σε Απόκριες. Η εικόνα του άνδρα incredibile. Η εικόνα της γυναίκας ξεφτιλισμένη. Έτσι είναι, σήμερα στο 2022η πορεία του ελεύθερου ανθρώπου; Ο τρόπος του ντυσίματος, ο τρόπος του βαψίματος και ο τρόπος της κινησιολογίας σου θύμιζε αρκουδάκι που του έχεις βάλει χαλκά και το ντέφι και πάμε. Αυτό μου θύμισε την ώρα εκείνη […]», είπε συγκεκριμένα.

Το μήνυμα προς την Τουρκία διά στόματος Καλαφάτη 

Στις 14 Μαΐου 1920 η Αλεξανδρούπολη απαλλάχθηκε από τον βουλγαρικό ζυγό που υπέμενε έως τότε, εν τούτοις ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης επέλεξε να στείλει μήνυμα με υπονοούμενα στην Τουρκία με φόντο το κτίριο της ΧΙΙ Μ/Κ Μ/Π. «[…] Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση: οι Έλληνες επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες. Ωστόσο, δεν αφήνουμε χώρο ανοιχτό για υποχωρήσεις και για παραχωρήσεις. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα και τον εθνικό εναέριο χώρο μας», είπε και συνέχισε εξάροντας την ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία η οποία έχει βάσεις και στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας ότι «την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε, ενισχύουμε κτίζουμε την διεθνείς συμμαχίες και παράλληλα δίνουμε ισχύ, ενδυναμώνουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις τις ένοπλες δυνάμεις, δίνουμε δύναμη ακόμη περισσότερο στην στρατιωτική ισχύ, όπως κάναμε πρόσφατα στη Βουλή με την κύρωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Δίνουμε στην Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο […]». 

Στην πρωτεύουσα του Έβρου βρέθηκαν για τον εορτασμό της 14ης Μαΐου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, οι τέσσερις βουλευτές (με τον Σταύρο Κελέτση της ΝΔ να εκπροσωπεί τον πρόεδρο της Βουλής) και ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.