Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί

Την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί.

Η παραίτηση του Λεζερί θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας, όπως έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.

Η υποβολή της παραίτησης του Φαμπρίς Λετζερί ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel και του ολλανδικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης Lighthouse Reports, το πόρισμα της OLAF, που βασίζεται μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις με 20 μάρτυρες και σε έρευνα του γραφείου του κ. Λετζέρι στην έδρα της υπηρεσίας στη Βαρσοβία, ξεπερνά τις 200 σελίδες και έχει παραδοθεί σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex.

Oπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πόρισμα ζητά να παραπεμφθούν σε πειθαρχικό έλεγχο τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο κ. Λετζέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες των δύο μέσων ενημέρωσης από άτομα που κατέθεσαν στην έρευνα της OLAF, αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των αξιωματούχων της Frontex ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις, ωστόσο η διοίκηση της υπηρεσίας επέλεξε να συγκαλύψει τις καταγγελίες και να μην διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρακάμπτοντας για το σκοπό αυτό αξιωματούχους της υπηρεσίας.

Το πόρισμα – κόλαφος της OLAF έρχεται σε μια στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να αποφασίσει το Μάιο αν θα εγκρίνει τον απολογισμό της διοίκησης της Frontex για το 2021 και ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κ. Λετζέρι, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς του στις υποθέσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.