Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την πιο “μεγάλη” προεδρική επίσκεψη στη Θράκη

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την “αδυναμία” της για τη Θράκη, από όπου έλκει και μέρος της καταγωγής της (σ.σ. από τη Σταυρούπολη Ξάνθης). Αν και βρίσκεται μόλις δύο χρόνια στον Προεδρικό θώκο, έχει κάνει αρκετές επισκέψεις στη Θράκη, ενώ η πιο πρόσφατη – αυτή που έκανε κατά τη διάρκεια του Πάσχα – ήταν ίσως η πιο μεγάλη σε διάρκεια επίσκεψη που έχει κάνει ποτέ Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θράκη.

Η κα Σακελλαροπούλου έμεινε στη Θράκη από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα, ήτοι τέσσερις ημέρες και τρεις νύχτες. Η επίσκεψή της άρχισε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου προσγειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στην Ξάνθη με επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. Ενδιαμέσως επισκέφθηκε τη Φτελιά του Έβρου, τη Νέα Βύσσα, το Σουφλί, το Μεγάλο Δέρειο, το Διδυμότειχο, τους Ασκητές Ροδόπης, το Θρυλόριο, την Κομοτηνή, τη Σταυρούπολη, την Ξάνθη.

Όπως είχε ανακοινωθεί, προ της επίσκεψης, η κα Σακελλαροπούλου ήθελε να “πατήσει” στα βήματα των προσφύγων που έφτασαν στη Θράκη το 1922 (ίσως και λόγω της ιστορικής επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή) και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, έτσι έκανε.

Από τη Θράκη επέλεξε να στείλει πληθώρα μηνυμάτων για την ρωσο-ουκρανική κρίση, δηλώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό λέγοντας ότι “ο ακατάβλητος ουκρανικός λαός φέρει τον δικό του σταυρό και αγωνίζεται ηρωικά για όλους μας, για τα υψηλά ιδανικά που συγκροτούν και συνέχουν τις κοινωνίες μας, δίνοντας νόημα στον ατομικό και τον κοινό μας βίο”, ενώ σε κάθε στάση της περιοδείας της είχε “κρύψει” μικρούς ή μεγαλύτερους συμβολισμούς.

Από τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της – την Φτελιά Έβρου που βρίσκεται μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέχρι την επίσκεψή της στον οίκο ευγηρίας της Ξάνθης, κι από τον ποντιακό οικισμό του Θρυλορίου μέχρι το Μεγάλο Δέρειο και τις ευχές με τους μουσουλμάνους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδήλωσε το ενδιαφέρον της για κάθε ψηφίδα που συνθέτει το μωσαϊκό της Θράκης και το καθιστά μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και ίσως και σε όλη την Ευρώπη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφουγκράστηκε τις μικρές καρδιές που χτυπούν στο ενιαίο σώμα της Θράκης και δίνουν ρυθμό και συνέχεια στην ύπαρξη της. Άλλοτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοτε ως Κατερίνα δήλωσε “παρούσα” σε μια περιοχή που χρήζει στήριξης ποικιλοτρόπως και ακόμη και αν κάποιος μείνει στον “συμβολικό” χαρακτήρα της επίσκεψης της, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η διάρκεια της και μόνο υπερβαίνει τους τυπικούς συμβολισμούς;

Είναι γεγονός ότι όσοι υπηρέτησαν το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, δεν εξαιρούσαν από τα προγράμματά τους την Θράκη. Ωστόσο λίγοι (ή ίσως και κανένας ως τώρα) έκαναν πολυήμερες επισκέψεις και δη σε περιόδους τόσο “ιδιαίτερες” όπως είναι η εορταστική περίοδος του Πάσχα. Η κα Σακελλαροπούλου όμως το τόλμησε. Ξόδεψε τέσσερις ημέρες στην άκρη της Ελλάδας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να της πιστωθεί. Διότι πολιτική δεν είναι μόνο οι νόμοι και τα νομοσχέδια και οι δηλώσεις. Πολιτική είναι κυρίως η στάση του φέροντος (εν προκειμένω της φέρουσας) αξίωμα. Και η κα Σακελλαροπούλου δεν είναι απλά Πολιτικός. Είναι μια γυναίκα με πολιτική σκέψη και πολιτική στάση. Σχεδόν επαναστατική.