Για άλλη μία φορά η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σε άλλη μία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης προχώρησε πρόσφατα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Nordic Monitor, ο Ακάρ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην Ελλάδα εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ο ελληνοτουρικός διάλογος προχωράει αργά (με υπαιτιότητα της χώρας μας) και είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιημένα 16 νησιά, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει διαφορετικά. Επομένως “αν πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό (σ.σ. την στρατιωτικοποίηση των νησιών)”, είπε.

Η άσκηση και το σενάριο κατάληψης ελληνικού νησιού

Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας και εκτελείται σε ετήσια βάση υπό το πρίσμα ότι “για την Τουρκία, που βρέχεται από τρεις θάλασσες, το ισχυρό πολεμικό ναυτικό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Στη φετινή άσκηση, που έγινε στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, το σενάριο προέβλεπε και κατάληψη ελληνικού νησιού. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Nordic Monitor το σενάριο προέβλεπε προσέγγιση του νησιού από αέρος και υποβρυχίως και τοποθέτηση της τουρκικής σημαίας μετά την καταστροφή των εχθρικών στόχων.

Εν τω μεταξύ, είναι ήδη γνωστό ότι η Τουρκία διακινεί χάρτες με πάνω από 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που θεωρεί ως αμφισβητούμενα, ενώ σε ένα παλαιότερο κρεσέντο επίδειξης πολεμικής ισχύος σπουδαστές πολεμικών ακαδημιών είχαν “εκπαιδευτεί” στην διά θαλάσσης προσέγγιση του Καστελόριζου και μάλιστα… κολυμπώντας.