Οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Στην αποκάλυψη ότι οι τρεις βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας ενεργούν ώστε να επιτευχθεί από τη Βουλή η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτρης Κελεμίδης.

Το πρωί της Κυριακής 17 Απριλίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του “Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού” που χωροθετείται στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και είναι αφιερωμένο στο “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών, που προσδιορίζεται χρονικά στην 6η Απριλίου 1914 και εν τέλει σε όλους τους διωγμούς που υπέστησαν οι Θρακιώτες και οι Θρακιώτισσες από τις αρχές του 1900 έως και το 1923 από τους Νεότουρκους και τους θιασώτες του Κεμαλισμού.

Ο κος Κελεμίδης από το βήμα της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων έκανε λόγο για “γενοκτονική συμπεριφορά των Νεότουρκων”, ενώ χαρακτήρισε “καταίσχυντη” στη Συνθήκη των Μουδανιών που είχε υπογραφεί τον Οκτώβρη του 1922. Σύμφωνα πάντα με όσα είπε, 96.000 Ανατολικοθρακιώτες είχαν οδηγηθεί σε τάγματα εργασίας, ενώ δεκάδες χωριά της πάλαι ποτέ Θράκης εκκενώθηκαν από το ελληνικό στοιχείο και γέμισαν με “μωαμεθανούς φερμένους από τη Βοσνία”.

Η 6η Απριλίου απέκτησε τον επετειακό της χαρακτήρα ως αφιερωμένη στο Μαύρο Πάσχα των Θρακών κατά τη διάρκεια του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που είχε γίνει στο Διδυμότειχο το 2006, είπε ο κος Κελεμίδης και συμπλήρωσε ότι αυτή η αναγνώριση δεν είναι αρκετή καθώς πρέπει να γίνει και η αναγνώριση της ημέρας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε αντιστοιχία μάλιστα με την 19η Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού 

Το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού κατασκευάστηκε με τη συνέργεια της ΕΠΟΦΕ και της Ένωσης Αποστράτων Έβρου και την υποστήριξη της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, αλλά και του Μητροπολίτη Άνθιμου, προσωπικά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων μάλιστα ευχαρίστησε και τους χορηγούς, ενώ ο κος Κελεμίδης περιέγραψε τους συμβολισμούς του.

Το μνημείο αποτελείται από δύο κατασκευές σε σχήμα “Π” που συμβολίζουν η μία την Προσφυγιά που υπέστησαν οι Θρακιώτες και η άλλη την πόρτα που άνοιξε για αυτούς η Ελλάδα.

Ανάμεσα στα δύο “Π” ένας υπερμεγέθης σταυρός έχει τοποθετηθεί εις τρόπον ώστε να φαίνεται ότι αιωρείται με προφανή τον θρησκευτικό συμβολισμό, ενώ η κατασκευή “πατάει” πάνω σε ένα βάθρο από μαύρο μάρμαρο που συμβολίζει τα δεινά των Θρακιωτών και τις “μαύρες” μέρες που έζησαν. Το μνημείο περιέχει κρυφό φωτισμό, ενώ στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει και ένα επίγραμμα με φωτογραφίες από προσφυγικούς πληθυσμούς, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών θεσμών, συλλόγων, σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων από όλο τον Έβρο και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο.