Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Ελευθερία ή θάνατος!

Το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 “Ελευθερία ή Θάνατος” χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Ελληνική Βουλή, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κος Ζελένσκι περιέγραψε την πίεση που δέχεται η χώρα του από τη Ρωσία, λέγοντας μάλιστα ότι ο στόχος είναι “να καταστραφεί η Ουκρανία” και αυτό καλούνται να αντικρούσουν οι Ουκρανοί. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε “βάρβαρους” τους Ρώσους που έχουν επιτεθεί στην Ουκρανία και επικεντρώθηκε στην πολιορκία της Μαριούπολης και της Οδησσού.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την καταστροφή της Μαριούπολης και αναφέρθηκε στην επίεσκεψη Δένδια στην Οδησσό. Κάλεσε μάλιστα το ελληνικό κοινοβούλιο να ιδρύσει μία σύγχρονη “Φιλική Εταιρία” που θα εργαστεί τόσο για την υποστήριξη της Μαριούπολης, όσο όμως και για την διάσωση της Ουκρανίας εν συνόλω.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να συνδράμουν τη χώρα του, μέσω της επιρροής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά εν τέλει σε όλη την Ευρώπη διαταράσσοντας την ενεργειακή και την επισιτιστική αλυσίδα. Είπε ακόμα ότι η ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Ρωσία, “επιστρέφει” στην Ευρώπη υπό τη μορφή βομβών και πυράυλων.

Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε (και) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της χώρας του, δηλώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία και θα επαναφέρει στην ειρήνη.

“Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη”, είπε και συμπλήρωσε ότι “θα κερδίσουμε μαζί!” επικαλούμενος την κοινή διαδρομή Ελλήνων και Ουκρανών στην συγκεκριμένη πόλη.

Οι Έλληνες βουλευτές, στην πλειοψηφία τους, χειροκρότησαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το πέρας της ομιλίας του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο μίλησαν και δύο μαχητές της χώρας, που δήλωσαν Έλληνες ομογενείς και προστάτες της Μαριούπολης, ενώ εις εξ αυτών δήλωσε μέλος του Τάγματος Αζόφ.