Στην Τουρκία ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας καθώς εκεί ξεκινάει σήμερα (Δευτέρα) ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει ήδη εκτοπίσει από τις εστίες τους πάνω από 10 εκ Ουκρανούς/ες και ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων στοχεύει μεν στην κατάπαυση του πυρός, ωστόσο κανείς δεν είναι αισιόδοξος περί τούτου.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε σε συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα μιλήσει με τηλεδιάσκεψη στην ελληνική Βουλή.