Η Τουρκία παραδίδει μαθήματα διαχείρισης προσφυγικής κρίσης!

Μαθήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που έχει προκύψει από τον ρωσο-ουκρανική σύρραξη, παραδίδει η Τουρκία προς την Ευρώπη! Σε ένα εκτενές άρθρο του, Διευθυντής Επικοινωνίας του γραφείου του Προέδρου της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών διότι “η Τουρκία χειρίζεται αποτελεσματικά και ανθρώπινα τα κύματα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη προκαλούσαν πρόσθετη δυστυχία στα ευάλωτα θύματα των συγκρούσεων με τις πολιτικές ασύλου που εφαρμόζονταν με γνώμονα την ασφάλεια πρώτα”.

Ο Αλτούν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την Τουρκία καθώς αντιμετωπίζει την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση. Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία για πάνω από 10 χρόνια, είπε ότι η χώρα φιλοξενεί σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από διάφορες χώρες, κυρίως Σύρους. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία πάντα αντιμετώπιζε τους πρόσφυγες με ανθρωπιά και σεβασμό, είπε ότι οι πρόσφυγες έχουν αγκαλιαστεί από τον τουρκικό λαό.

“Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου πολλοί πολιτικοί καταφεύγουν συστηματικά στην αντιμεταναστευτική ρητορική για γρήγορο πολιτικό κέρδος, η τουρκική ηγεσία αντιστάθηκε σταθερά στις προσπάθειες της εγχώριας αντιπολίτευσης να υποδαυλίσει το αντιπροσφυγικό συναίσθημα στη χώρα”, γράφει ο Αλτούν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αρνήθηκε να αποδώσει τα εξιλαστήρια θύματα στους πρόσφυγες παρά τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα βέβαια, ο Αλτούν δεν έχασε την ευκαιρία να ψέξει την Ευρώπη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο εν γένει.

Χαρακτηρίζοντας ανήθικο να αποφασίζεται ποιοι πρόσφυγες γίνονται δεκτοί ή όχι με βάση τη θρησκεία ή την εμφάνιση, ο Αλτούν δήλωσε ότι μια τέτοια πολιτική ασύλου που κάνει διακρίσεις θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ο Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να δέχονται πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση την εμφάνισή τους.