Το Υπουργείο Μετανάστευσης πληρώνει τουριστικές καμπάνιες, αλλά ΟΧΙ για τον Έβρο!

Μία τουριστική καμπάνια μεγάλης κλίμακας με τον τίτλο Greek4ForYou “τρέχει” για την περίοδο ο ΕΟΤ και αφορά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Λέσβο) που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το ποσό των 2.000.000 ευρώ! Προφανώς η καμπάνια αυτή αφορά την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί αυτά τα νησιά, που επί χρόνια λειτούργησαν ως υποδοχείς παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, ενώ φιλοξένησαν (ή/και φιλοξενούν) δομές φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Πλέον, προχωράμε με στοχευμένες παρεμβάσεις στην επούλωση χρόνιων πληγών και στην ουσιαστική μείωση των επιπτώσεών της, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν των νησιών μας και κατ’ επέκταση την εικόνα τους” δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την παρουσίαση της καμπάνιας σε κοινή εμφάνιση με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους και αναλυτική παρουσίαση του υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.greek4foryou.com.

Εκτός κάδρου ο Έβρος

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι στην ίδια καμπάνια θα είχε μία θέση και ο Έβρος. Εξαιρουμένης της υφιστάμενης συζήτησης με το ΚΥΤ Φυλακίου (που, ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει) αποτελεί κοινό τόπο ότι ο Έβρος έχει δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από καταβολής μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης – ακόμα και από την περίοδο που τα κύματα των εισερχομένων αποτελούνταν κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες.

Είτε αρέσει, είτε όχι ο Έβρος αποτελεί “πέρασμα” για τους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορα σημεία, ενώ ο ομώνυμος ποταμός αποτελεί πρώτη επιλογή για τα κυκλώματα των διακινητών (οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν και τη συνεργεία ή τη ανοχή των τουρκικών αρχών).

Κατά καιρούς στον Έβρο έχουν λειτουργήσει δομές φιλοξενίας μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ενώ όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει δεν έχει καταστεί εφικτό να αποτραπεί η διέλευση ανθρώπων από διάφορα σημεία. Κορυφαία καμπή στην εμπλοκή του Έβρου στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί φυσικά ο περίφημος Μάρτιος του 2020 οπόταν και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος των Καστανεών είχε καταγραφεί η μαζικότερη προσέλευση προσέλευση προσφύγων και μεταναστών που επί ένα μήνα είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά “πολιορκίας”.

Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αρκετά ώστε να καταλάβει κάποιος ότι για τον Έβρο έχει εμπεδωθεί (στρεβλά μεν, αλλά ισχύει) η άποψη ότι αποτελεί το πέρασμα των μεταναστών και αυτό σίγουρα δεν ενισχύει την εικόνα του επικοινωνιακά. Άρα λοιπόν, για ποιο λόγο δεν κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψή του σε προγράμματα τουριστικής προβολής όπως το Greek4ForYou;

Ποιος είναι άραγε ο λόγος που εξαιρέθηκε; Το καλό σενάριο είναι η απλή αμέλεια των αρμοδίων για την κατάρτιση του προγράμματος τουριστικής προβολής. Το κακό σενάριο ωστόσο είναι η σκοπιμότητα, που κι αυτή με τη σειρά της σε δύο μόνο λόγους μπορεί να οφείλεται: είτε οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο, είτε γνωρίζουν αλλά αδιαφορούν. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο Έβρος αδικείται κατάφωρα παρά το γεγονός ότι η προσφορά των ανθρώπων του στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι αξιοσημείωτα μεγάλη.