4χρονος πρόσφυγας πνίγκηκε στον ποταμό Έβρο

Το κορμάκι ενός 4χρονου παιδιού – πρόσφυγα του Αϊμάν Αλ Σαλέχ από τη Συρία, κατάπιε πριν από λίγες ημέρες στα παγωμένα νερά του, ο ποταμός Έβρος.

Σύμφωνα με τις σχετικές μαρτυρίες, ο 4χρονος ήταν μέλος 30μελούς ομάδας Σύρων προσφύγων και προσφυγισσών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα μέσα στο ποτάμι στην απόπειρά τους να μεταβούν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, ο 4χρονος έφυγε από τη ζωή αβοήθητος και μπροστά στα μάτια του πατέρα και της εγκύου μητέρα της.

Καταγγελία για pushback 

Το περιστατικό ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες δύο οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων – της HumanRights 360 και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων, που έχουν προωθήσει το θέμα και σε ευρωπαϊκά όργανα, η 30μελης ομάδα προσφύγων/ισσών κατάφεραν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όμως υπέστησαν βίαιη επαναπροώθηση (pushback) προς τη γείτονα χώρα. Η επιχείρηση της επαναπροώθησης -σύμφωνα με τις οργανώσεις- περιελάμβανε τη μεταφορά των προσφύγων σε νησίδα εντός του ποταμού και κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το νήπιο έπεσε από τη βάρκα χωρίς να το βοηθήσει κανείς.

Οι πρόσφυγες/ισσες παρέμειναν στη νησίδα για περίπου 7 ημέρες με ελάχιστες προμήθειες νερού και φαγητού και η άτυπη ομηρία τους λύθηκε από τις ελληνικές αρχές που τους περισυνέλλεξαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση.