“Στοκάρουν” ζάχαρη, χαρτί υγείας και φαγόπυρο οι Ρώσοι ελέω πολέμου

Στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες συνέπειες του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε ζάχαρη, χαρτί υγείας και φαγόπυρο. Η ζήτηση μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που προκάλεσε παρέμβαση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετκόφ, ο οποίος σύμφωνα με τους The Moscow Times, κάλεσε τους Ρώσους να μην παρασύρονται και αποθηκεύουν αλόγιστα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, οι ανατιμήσεις προϊόντων στη Ρωσία κινούνται ανοδικά και ο ρυθμός ανόδου των τιμών είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 20 ετών, παρατηρεί η Rosstat.

Η δραματική πτώση του ρουβλίου, σε συνδυασμό με τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και τις απαγορεύσεις του εναέριου χώρου, έχει διαταράξει την παροχή εισαγόμενων αγαθών και τροφίμων στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι καθαρός εξαγωγέας ζάχαρης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Έχουν αναφερθεί ελλείψεις σε πολλές πόλεις.

“Οι παραδόσεις ζάχαρης συνεχίζονται χωρίς διακοπή και τα εργοστάσια εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 αργότερα την Παρασκευή.