Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ρωσο-ουκρανικός πόλεμος – Πώς σχετίζονται;

Τους “εκπαιδευτικούς” δεσμούς του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τα αντίστοιχα της εμπόλεμης Ουκρανίας αποκάλυψε η καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Μαρία Δημάση.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη το παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, η κα Δημάση ελάχιστα της ομιλίας της για να πει παρενθετικά: “αυτή η περίοδος για μας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, σκέψης, προβληματισμού, ενσυναίσθησης γιατί Περευξείνιες χώρες είναι και η Ρωσία και η Ουκρανία. Γιατί έχουμε στο τμήμα μας κέντρο εκμάθησης ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού, γιατί έχουμε ταυτόχρονα πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Κιέβου και με το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, που δεν ξέρουμε ακόμη νεότερα“. 

Παράλληλα, η κα Δημάση αναφέρθηκε και σε μία σπουδαία προσωπικότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ουκρανίας, τον Αντρίι Σαβένκο (σ.σ.: κεντρική φωτό). Ο Σαβένκο διατηρεί την έδρα Ελληνικών Σπουδών του Κιέβου και διακρίνεται για την εν γένει φιλελληνική στάση του. Όπως είπε μάλιστα η κα Δημάση, ο Σαβένκο, παρά το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο, ο ίδιος ανεβάζει φωτογραφίες, ανεβάζει ποιήματα, κάνει έναν αγώνα χωρίς σοβινιστικές εξάρσεις, με την ηρεμία και την οδύνη του ανθρώπου που δεν πιστεύει αυτό που συμβαίνει στον 21ο αιώνα”.