Ξάνθη: Ο Δήμος Αβδήρων καταστρέφει μουσουλμανικό νεκτροαφείο και προκαλεί

Σειρά καταδικαστικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Αβδήρων να καταστρέψει το μουσουλμανικό νεκροταφείο του οικισμού Πετεινός. Πριν από μερικές ημέρες τα συνεργεία του Δήμου εισήλθαν στο χώρο και επιδόθηκαν σε σειρά εργασιών με στόχο επικείμενη ανάπλασή του και μετατροπή του σε χώρο αναψυχής πλην όμως οι εργασίες αυτές κατέστρεψαν τους υπάρχοντες τάφους.

Επρόκειτο για δεκάδες τάφους μουσουλμάνων, από τους οποίους αρχικά αφαιρέθηκαν οι ταφόπλακες ενώ δεν υπήρξε και καμία μέριμνα για τα οστά των θαμένων νεκρών.

“Συνεπώς, αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πού και ποιος ή ποια είναι θαμμένος/η την ώρα μάλιστα που η δημοτική αρχή έκανε γνωστό ότι η έκταση αυτή θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό, άλλα μηχανήματα βαρέως τύπου θα «ανακατεύουν» τα χώματα που εδώ και χρόνια ήταν θαμμένοι άνθρωποι με κίνδυνο να έρθουν στην επιφάνεια τα οστά τους ή και ακόμα χειρότερα με κίνδυνο αυτά τα οστά να καταλήξουν σε κάποιο σημείο απόθεσης μπάζων!

Σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες της θρησκείες από καταβολής κόσμου, η ορθή διαχείριση των νεκρών είναι ιερή υποχρέωση των ζωντανών και απόλυτο δείγμα σεβασμού. Και φτάσαμε στο έτος 2022 για να δούμε με θλίψη και αποτροπιασμό τη δημοτική αρχή του Δήμου Αβδήρων να καταπατά πανανθρώπινες αξίες και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής!
Καλούμε τον Δήμαρχο Αβδήρων, έστω και τώρα, να θεραπεύσει το βαρύτατο ατόπημά του και καταδικάζουμε απερίφραστα τις έως τώρα ενέργειες του”, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης με την Περιφερειακή Σύνθεση, Ιρφάν Χατζηγκενέ.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις/δηλώσεις έχουν γίνει και από άλλους θεσμικούς, με προεξάρχουσα αυτήν του Γενικού Γραμματέα  Θρησκευμάτων Γιάννη Καλαντζή, που δήλωσε: Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο σεβασμός προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Θράκη”.
Το σχόλιο του Δημάρχου Αβδήρων
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων όμως, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, υποστήριξε τα εξής (στην εφημερίδα “Εμπρός” της Ξάνθης): «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως καταστροφή. Το νεκροταφείο ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 100 χρόνια. Θεωρώ ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες μυρίστηκαν εκλογές και βρήκαν ευκαιρία να υφαρπάξουν ψήφους από την μειονότητα δημιουργώντας θέμα εκεί που δεν υπάρχει».