Ο Ερντογάν αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμιστούν τα Ηνωμένα Έθνη.

“Το σύστημα όπου η μοίρα των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ καθορίζεται από πέντε χώρες είναι άδικο”, είπε. Το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ξανά.

“Όταν λέμε ότι ο κόσμος είναι κάτι περισσότερο από πέντε χώρες, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα κοινά συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας”, συνέχισε ο Ερντογάν. “Δεν το κάνουμε επιδιώκοντας τα συμφέροντα της χώρας μας και μόνο”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει τον ΟΗΕ. Δηλώνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σχεδόν κάθε χρόνο όταν μιλάει στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αγκόλα κατά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε ότι η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας “χούφτας χωρών” που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας για την ανισότητα που εξακολουθεί να υφίσταται στο παγκόσμιο σύστημα, είπε ότι “ο κόσμος είναι περισσότερος από πέντε”, αναφερόμενος στις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες απέκτησαν το καθεστώς των νικητών του πολέμου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: “Η ευγλωττία του προέδρου Ερντογάν είναι γνωστή και μιλάει ελεύθερα για διάφορα θέματα. Συμφωνώ μαζί του ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχουν το δικαίωμα να υπαγορεύουν τις τύχες του κόσμου και δεν φιλοδοξούν να το κάνουν”.

“Φιλοδοξεί να έχει ακριβώς τις εξουσίες που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ”, συνέχισε ο Λαβρόφ. “Ο χάρτης αντανακλά τη συλλογική βούληση όλων των μελών της παγκόσμιας κοινότητας και τα πέντε μέλη φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο, κυρίως για την αποτροπή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης”.

Το κυριότερο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο αποτελείται από 15 χώρες, αλλά οι πέντε εξ αυτών κατέχουν μόνιμη θέση μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.