Πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία ως τώρα

Με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ο άμαχος πληθυσμός – κυρίως γυναίκες και παιδιά- εγκαταλείπει την Ουκρανία που βάλλεται από τον ρωσικό στρατό από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία κατευθύνονται προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά κυρίως στην Πολωνία και τη Μολδαβία. Ήδη στην Πολωνία έχουν φτάσει πάνω από 1.2 εκ άνθρωποι και αυτό που παρατηρείται σε όλες τις χώρες είναι θερμή και οργανωμένη υποδοχή.

“Πίσω όμως από το θερμό καλωσόρισμα κρύβεται η απόγνωση των ανθρώπων και ο αφάνταστος πόνος. Οι πρόσφυγες που έχουν διασχίσει τα σύνορα είναι μεν ασφαλείς από τη βία, αλλά όλοι ανεξαιρέτως έχουν βιώσει μια τεράστια απώλεια και τραυματικές εμπειρίες. Πίσω από τα μονολιθικά στατιστικά στοιχεία υπάρχουν 2 εκατομμύρια ιστορίες αποχωρισμού, αγωνίας και απώλειας.

Σχετικά με τις αναφορές που έχουν γίνει για περιστατικά απαράδεκτων διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους που διαφεύγουν από την Ουκρανία, έθεσα τους προβληματισμούς μου στις αρμόδιες αρχές καθώς κάθε πράξη διακρίσεων ή ρατσισμού πρέπει να καταδικάζεται και όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν προστασία. Όλες οι αρχές συμφώνησαν πλήρως και με διαβεβαίωσαν στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των εργαζόμενων στο πεδίο ότι τα κράτη δεν κάνουν και δεν θα κάνουν διακρίσεις ούτε θα κλείνουν την πόρτα σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Οι άνθρωποι είτε μετακινούνται είτε βρίσκουν καταφύγιο για να προστατευτούν από τον βάναυσο πόλεμο όσο καλύτερα μπορούν. Ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας, μαζί με τους τοπικούς μας εταίρους, παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια όπου και όποτε μπορούν αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη και μη ασφαλής. Μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει τα όπλα να σιγήσουν” δήλωσε σχετικά ο Ύπατος Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.