Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτητοποιηθεί άμεσα από το ρωσικό αέριο

Την άποψη πως “μια άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μια ρεαλιστική πρόταση αυτή την στιγμή”, διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κος Μητσοτάκης βρέθηκε στον “αέρα” του ευρωπαϊκού δικτύου με αφορμή την πρόταση έξι σημείων που παρουσίασε για την στήριξη των νοικοκυριών ενόψει της ενεργειακής κρίσης και ρωτήθηκε σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία σκοπεύει να κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες παροχής αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο: “Αν κάτι τέτοιο συμβεί, βεβαίως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εισάγει κάτι παραπάνω από 2 BCMs ρωσικού αερίου. Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Έχουμε εγκαταστάσεις για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), για να μπορέσουμε να εισάγουμε και περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μεσοπρόθεσμα. Επομένως, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτό που περιγράφετε εσείς προφανώς είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλά με ρωτήσατε εάν πιστεύω ότι μονομερώς, ως Ευρώπη, μπορούμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη μια στιγμή στην άλλη. Και η απάντησή μου είναι ότι προφανώς αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση”, είπε χαρακτηριστικά.