Θέση για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο πήρε ο πρόεδρος της Κίνας

Το Πεκίνο θα χαρεί να δει έναν ισότιμο διάλογο μεταξύ της ΕΕ, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

“Η Κίνα θα χαρεί να δει ισότιμο διάλογο μεταξύ της ΕΕ, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Γαλλία και τη Γερμανία στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας για τα συμφέροντα και τη διαρκή ασφάλεια της Ευρώπης και με τη διατήρηση της στρατηγικής αυτονομίας της.

Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι “πρέπει να υποστηρίξουμε από κοινού τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φέρουν ειρηνικά αποτελέσματα”. “Πρέπει να καλέσουμε σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουμε μια μαζική ανθρωπιστική κρίση”, πρόσθεσε ο Σι και υπενθύμισε ότι η Κίνα πρότεινε μια πρωτοβουλία έξι σημείων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία περαιτέρω προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τόνισε ότι “η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανησυχητική και η κινεζική πλευρά είναι βαθιά θλιμμένη από το ξέσπασμα πολέμου και πάλι στην ευρωπαϊκή ήπειρο”. Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα “υποστηρίζει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές, ότι οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται πλήρως, ότι οι νόμιμες ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και ότι πρέπει να υποστηρίζονται όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης”.