Τάκης Θεοδωρικάκος: Ουδετερότητα απέναντι σε πολεμικές καταστάσεις δεν μπορεί να υπάρχει

Την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καταδίκασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, χαιρετίζοντας διά βιντεοσκοπημένου μηνύματος, εκδήλωση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών.

Ο κος Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου”, και τόνισε ότι “είναι μια άδικη, παράνομη, παράλογη πολεμική επέμβαση που δυστυχώς μας γυρίζει σε προηγούμενους αιώνες”.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ακόμα ότι “ουδετερότητα απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να υπάρχει. Το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και δεν ακούμε δεν είναι επιλογή για τους Έλληνες. Ό,τι κάνουμε προκύπτει ως θέση αρχών και ως θέση που εκπροσωπεί το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό και μόνο υπηρετούμε. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στον πόλεμο, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ενάντια στην επιβολή ενός κράτους σε ένα άλλο, με την στρατιωτική ισχύ. Και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν κρυβόμαστε”. 

Στη “μαύρη λίστα” της Ρωσίας η Ελλάδα 

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά από όσα είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και που εν πολλοίς αποτελούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα, η Ρωσία ανακοίνωσε τη “μαύρη λίστα” που περιλαμβάνει όλες τις χώρες, που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει μεν την εισβολή στην Ουκρανία ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, εν τούτοις από τη λίστα που περιλαμβάνει πάρα πολλές χώρες εξαιρείται η Τουρκία.