Ποια θα είναι τα θέματα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν θα συναντήσει την προσεχή Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πληροφορία για την συνάντηση διακινήθηκε από τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα σχετικά δημοσιεύματα να αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς και στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης.

Ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν θα παραθέσει γεύμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Φαναρίου, την οποία θα παρακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Την ατζέντα της συνάντησης θα απασχολήσει κατά κύριο λόγο η ρωσο-ουκρανική κρίση, όμως, όπως σημειώνει η daily sabah “oι Σύμμαχοι και γείτονες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει τις διεκδικήσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές διεκδικήσεις τους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων”.