Πώς θα γίνει η φιλοξενία των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα

Το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι όροι φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότιπως η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υποδοχή και φιλοξενεία των προσφύγων πολέμου.

«Η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται στην απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες. Εντός αυτού του διαστήματος θα παρασχεθεί από την υπηρεσία ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία αλλά και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην περιοχή θα υπάρχει δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενείας.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων ενεργοποιείται αυτόματα ο εθνικός μηχανισμός εντοπισμού και προστασίας και την μεταφορά των παιδιών αυτών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενείας. Κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Τι θα γίνει κατά τόπους

Την ίδια ώρα και οι κατά τόπους δήμοι αναμένουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν προσφυγικών οικογενειών που θα φτάσουν στην επικράτεια τους. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ζουν αρεκτοί Ουκρανοί πολίτες που έχουν φτάσει στη χώρα μας στο απώτερο παρελθόν ως οικονομικοί μετανάστες και πολλοί από αυτούς/ες λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ της χώρας μας και μετακινούμενων προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία προς εδώ.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν προσφυγικές οικογένειες ή/και ομάδες σε διάφορους δήμους της Ελλάδας και γι’ αυτό οι δημοτικές αρχές αναμένουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση αυτών των ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “R” δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να λειτουργήσει προσφυγικό κατάλυμα μεγάλης χωρητικότητας για Ουκρανούς στον Έβρο, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στον έλεγχο των εισερχομένων για κορωνοϊό καθώς στα τυχόν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που θα χρήζουν ειδικής διαχείρισης.