Πάνω από 300.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου

Σχεδόν 400.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, που σφυροκοπείται από ρωσικά πυρά, μετά την κήρυξη του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24/02. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων ημερών, ενημέρωσαν για τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να γίνονται δεκτοί στις χώρες – μέλη της Ένωσης και να διαμένουν εκεί για τρία χρόνια, χωρίς να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο προσφυγικός πληθυσμός από την Ουκρανία μπορεί να φτάσει τις επόμενες ημέρες (και μέχρι το τέλος του πολέμου) τα 7 εκ άτομα.

Στο έλεος των Ρώσων η Ουκρανία

Και ενώ οι Ουκρανοί παίρνουν είτε το δρόμο της προσφυγιάς, είτε το δρόμο προς το μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη χώρα των 44.000.000 κατοίκων. Παρά την σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού, η προέλαση των Ρώσων στρατιωτών είναι αξιοσημείωτη καθώς ήδη έχουν περικυκλώσει το Κίεβο, ενώ έχουν καταφέρει να πλήξουν καίριους στόχους στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

“Φουντώνει” και οι ανταρτοπόλεμος 

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα – αν και προς παρόν περνάει στα “ψιλά” – είναι ο άτυπος ανταρτοπόλεμος που διεξάγεται παράλληλα με την πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία και στον οποίο πρωταγωνιστούν ακροδεξιές ομάδες που εδράζονται στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και το γνωστό Τάγμα Αζόφ, αλλά και άλλες, στις οποίες μάλιστα η Ρωσία αποδίδει την βομβιστική επίθεση που έγινε σε χωριά της Μαριούπολης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα Ελλήνων ομογενών.

Η ΕΕ “στήνει στον τοίχο” τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Στο ζενίθ ανεβάζουν την αυστηρότητά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ΗΠΑ, σχεδιάζοντας τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο της Κυριακής 27/02 αποφασίστηκε να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για ρωσικά αεροσκάφη, η αγορά πολεμικού υλικού για την Ουκρανία, αλλά και η έξοδος των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT.

Παράλληλα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλαν βοήθεια στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει είτε ιατροφαρμακευτικό υλικό, είτε πολεμικό. Η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες που έστειλαν βοήθεια και των δύο κατηγοριών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα αναμένεται η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χώρων επί εδάφους Λευκορωσίας, προκειμένου να βρεθεί λύση και να πάψουν οι εχθροπραξίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως, δήλωσε ότι δεν αναμένει θεαματικά αποτελέσματα απόonli αυτήν.