Τι συμβαίνει με τα χιλιάδες κεφαλόπουλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για την υπερσυγκέντρωση κεφαλόπουλων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τις τελευταίες ημέρες. Χιλιάδες ψάρια (κέφαλοι) έχουν κατακλύσει το λιμάνι και προσφέρουν ένα ανορθόδοξο θέαμα, καθώς είναι εύκολα ορατά από όλους.

Δεδομένου και το γεγονότος ότι προσφάτως απαγορεύτηκε η αλιεία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι κέφαλοι παραμένουν ανενόχλητοι στην “κατάληψη” που έχουν κάνει στο σημείο.

Όμως, φυσικά, το φαινόμενο έχει προκαλέσει την απορία των Αλεξανδρουπολιτών (και όχι μόνο) και οι επιστήμονες δίνουν δύο σενάρια, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει αυτή τη συνήθεια.

«Οι κέφαλοι συνηθίζουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και ο καιρός. Τώρα, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος πληθυσμός, αν οφείλεται δηλαδή στην περίοδο αναπαραγωγής δεν το γνωρίζω. Παρατηρείται ωστόσο συχνά ανάλογο φαινόμενο, καθώς το εν λόγω είδος ψαριού το κάνει αυτό. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως προτιμούν την επιφάνεια γιατί οξυγόνωση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη» αναφέρει στο GRTimes ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιχυθολόγος, Γιάννης Μπατζάκας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπευθύνου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dive in Action, Δημήτρη Καμπανού, όμως, υπάρχει και μία άλλη πιθανότητα, καθώς όπως λέει: «ο κέφαλος λατρεύει τα λύματα. Οπότε το χειρότερο σενάριο είναι να έχει σπάσει κάποιος αγωγός ή να υπάρχει κάποιος βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα ιχθυοτροφίου. Να υπάρχει δηλαδή ένας υπερτροφισμός που τα μάζεψε όλα εκεί». 

Βέβαια, το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες να ευσταθεί.