Δήμος Αλεξανδρούπολης: 2.5 ώρες συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Δυόμιση ώρες χρειάστηκαν οι σύμβουλοι – μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για να αποφασίσουν τελικά ότι δεν συμφωνούν και εν τέλει να διακόψουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης και να μεταθέσουν την συνέχιση της σε άλλη ημέρα (πιθανώς την Δευτέρα 31/01).

Μήλον της έριδος αυτή τη φορά το αν και πού θα γίνει η επόμενη διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι σύμβουλοι δεν κατάφεραν να βρουν κοινή συνισταμένη στις απόψεις τους, καθώς η παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέμεναν ότι πρέπει να γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ η παράταξη της πλειοψηφίας υποστήριζε ότι δεν είναι βέβαιον πώς η συγκεκριμένη αίθουσα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν τα πρωτόκολλα του κοβιντ.

Παρά τις όποιες προτάσεις ακούστηκαν, συμφωνία δεν επήλθε και οι παρατάξεις άρχισαν να αποχωρούν η μία μετά την άλλη ως που τελικά αποφασίστηκε από τους εναπομείναντες η διακοπή της συνεδρίασης.

Στον απόηχο αυτής της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δήλωσε: «Είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας, για την ασφάλεια όλων και για την αποτροπή της όποιας, ενδεχόμενης εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η αποφυγή των διά ζώσης συσκέψεων. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τη δεδομένη χρονική στιγμή που όλες οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση λόγω χειμώνα να προσέχουμε τις επαφές και τις συσκέψεις που κάνουμε. Χρέος μου είναι η διασφάλισης της δημόσιας υγείας και η τήρηση των επιβεβλημένων από την Κυβέρνηση περιοριστικών μέτρων. Δημοκρατία είναι η πολυφωνία και η ανταλλαγή πολιτικών θέσεων και απόψεων, οι οποίες δεν εγκλωβίζονται μέσα σε «χωροταξικές» παραμέτρους και διαστάσεις που έθεσαν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αλλά διασφαλίζονται και μέσω των τηλεδιασκέψεων. Πρότεινα, μάλιστα, στους επικεφαλής των παρατάξεων να συμφωνήσουμε από κοινού και να ψάξουμε να βρούμε αίθουσα που θα πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζουν τα μέτρα.

Το Κοινοβούλιο, ο ναός της Δημοκρατίας, ένα κτήριο με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, εάν έχετε παρακολουθήσει συνεδριάζει σε μία πολύ μεγάλης χωρητικότητας αίθουσα με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων ανά Κοινοβουλευτική ομάδα. Παντού, στην Ευρώπη, τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες. Δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση της αντιπολίτευσης, όταν και μέσω του διαδικτύου μπορεί να διεξαχθεί τόσο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και κάθε μορφής οργανωμένη συζήτηση. Είναι λυπηρά όλα όσα έγιναν χθες.
Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να επισημάνω το εξής: Σε ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο ασφαλώς σενάριο της όποιας διασποράς του ιού μετά από σύσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου, την πολιτική ευθύνη στο τέλος της ημέρας ποιος θα την έχει; Η απάντηση είναι προφανώς: ή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο Δήμαρχος που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το γεγονός. Είναι, λοιπόν, χρέος μας να τηρήσουμε στο ακέραιο τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, να διαμορφώσουμε μία υψηλή ζώνη υγειονομικής ασφάλειας για τον Δήμο μας και τους Δημότες μας, για να είμαστε κι εμείς στο μέγιστο, δυνατό βαθμό «αρωγοί» και «ενεργοί» στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Πρόκειται για μία πολύ ειδική συνθήκη, την οποία και καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης».