Δήμος Αλεξανδρούπολης: Διαγραφή Κολιού από τη δημοτική αρχή και μια… ψηφοφορία με ευτράπελα

Τα πάνω κάτω ήρθαν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, κατά την οποία οι Σύμβουλοι κλήθηκαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο για το συλλογικό όργανο.

Σημειώνεται ότι επί δύο χρόνια – δηλαδή από την εκλογή της παράταξης “Δήμος για όλους, πρώτα εσύ!” έως σήμερα- τη θέση του προέδρου κατείχε ο Δημήτρης Κολιός, που είχε συλλέξει και τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών στις Εκλογές του 2019.

Πλην όμως, το Σάββατο 08/01 η διοικούσα παράταξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης διέγραψε από τους κόλπους της τον Δημήτρη Κολιό, αφαιρώντας του έτσι το δικαίωμα να συμμετάσχει στην διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. η διαγραφή ανακοινώθηκε στην έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, από τον προεδρεύοντα αυτής Δημήτρη Κολγιώνη, ωστόσο η ισχύς της τέθηκε εν αμφιβόλω τόσο από τον ίδιο τον Δημήτρη Κολιό, όσο και από άλλους συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ και ο νομικός συμπαραστάτης του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Βασματζίδης δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί  με σαφήνεια επί της ισχύος της απόφασης).

Ο Δημήτρης Κολιός πάντως αυτο-προτάθηκε για την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ως μέλος της διοικούσας παράταξης, αλλά η υποψηφιότητά του δεν έγινε δεκτή καθώς ο προεδρεύων υποστήριξε ότι ο κος Κολιός λογίζεται πλέον ως ανεξάρτητος δημοτικός συμβούλος.

Αυτό που είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί είναι ότι βάσει νόμου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγεται ο Σύμβουλος που προτείνεται από τη διοικούσα παράταξη και εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία των μελών της. Για την ίδια θέση μπορεί και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε Σύμβουλος της συμπολίτευσης να αυτοπροταθεί, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων (εν προκειμένω όποιος/α έκανε χρήση αυτής της διάταξης θα έπρεπε να συγκεντρώσει 27 ψήφους, επί συνόλου 41 Συμβούλων).

Ο κος Κολιός αμφισβητώντας την ισχύ της διαγραφής του στη δεδομένη χρονική στιγμή, επέμεινε στην αυτό-πρότασή του, που εν τέλει δεν έγινε δεκτή και έτσι η μόνη πρόταση για τη θέση του προέδρου ήταν αυτή της παράταξης “Δήμος για όλους, πρώτα εσύ!” στο πρόσωπο του Γιώργου Καΐσα, που ανήκει στην παράταξη “Ενότητα για μια Νέα Πορεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης” του Δημήτρη Λαζόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι οι παρατάξεις Ζαμπούκη  – Λαζόπουλου είχαν προχωρήσει προ ολίγων εβδομάδων σε σύμπραξη.

Ωστόσο, χρήση του δικαιώματος της αυτό-πρότασης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δήμος για όλους, Πρώτα εσύ!” και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κιζιρίδης, αν και τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί αφού δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Εν τούτοις η ανακοίνωση της αυτό-πρότασής του έγινε δεκτή εν μέσω χειροκροτημάτων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τελικά, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης εξελέγη ο Γιώργος Καΐσας συγκεντρώνοντας 15 ψήφους, αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η διαδικασία θα προσβληθεί στα δικαστήρια που εξετάζουν αυτοδιοικητικά θέματα.

Για την ιστορία, να πούμε επίσης ότι στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφωνώντας πολιτικά με τον ίδιο τον νόμο, όπως σημείωσε ο επικεφαλής Σάββας Δευτεραίος.

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο Γιάννης Βαταμίδης από την παράταξη “Πόλη και Πολίτες” και στη θέση του γραμματέα ο Λάζαρος Κουρτίδης από την παράταξη “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”.